NRK Meny
Normal

Fugleinfluensa-virus: – Et av de mest dødelige vi har sett

Kinas nye, dødelige type fugleinfluensa, H7N9, har spredt seg til Taiwan, melder kinesiske myndigheter. – Dette er et uvanlig farlig virus for mennesker, sier Verdens helseorganisasjon.

A man puts a chicken inside a plastic bag

En mann pakker inn kyllinger på et marked for matvarer i Kinas mest folkerike by Shanghai. Det er den siste tiden registrert flere tilfeller av det nye fugleinfluensa-viruset, H7N9, i Kina. Viruset har imidlertid nå også spredt seg til Taiwan.

Foto: Carlos Barria / Reuters/NTB Scanpix

Verdens helseorganisasjon har advart om at det nye H7N9-viruset er et av de mest dødelige leger og medisinske forskere har sett de siste årene.

Keiji Fukuda

Keiji Fukuda, assisterende generaldirektør for helse i Verdens helseorganisasjon er bekymret for det nye fugleinfluensa-viruset, H7N9, som ifølge organisasjonen er et av de mest dødelige virus de har sett.

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

– Dette er definitivt et av de mest dødelige virus vi har sett hittil, sier Keiji Fukuda, assisterede generaldirektør for helse, sikkerhet og miljø i Verdens helseorganisasjon.

I slutten av mars i år ble det klart at det var oppdaget et nytt influensavirus, kalt H7N9. Over 100 kinesere har siden den gang fått påvist viruset, og over 20 av dem er døde.

– Dettte er et uvanlig farlig virus for mennesker, fortsetter Fukuda.

De siste dagene er det meldt to nye tilfeller av influensaen i Sør-Kina, skriver Channel NewsAsia.

– Vi tror dette viruset er mer overførbart fra fjærkre til mennesker enn H5N1, sier Fukuda.

Fraråder ikke Kina-reiser

Folkehelseinstituttet vurderer smittefaren som lav, og fraråder ikke reiser til Kina nå. De anbefaler imidlertid å følge de samme forholdsreglene somde ga om det forrige fugleinfluensaviruset, H5N1 (se faktaboks).

Vanlig influensavaksine beskytter ikke mot fugleinfluensa. Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke nødvendig å ta med seg influensamedikamenter på reise.

– Dersom du frykter at du er blitt smittet med fugleinfluensa, ta kontakt med helsetjenesten på stedet. Er du i tvil om hvor du skal søke behandling, kan du kontakte nærmeste norske utenriksstasjon som kan gi deg råd om dette, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsier.

Spredt til utlandet

Onsdag ble det meldt at influensaen også har spredt seg til utlandet. En 53 år gammel taiwansk forretningsmann skal ha fått influensaen etter en reise i Kina, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mannen skal ha blitt dårlig tre dager etter han returnerte fra Kina, og ble sendt til sykehus. Tilstanden hans skal ha vært alvorlig.

Taiwanske myndigheter har satt i gang tiltak for å håndtere influensaen. Det vil blant annet åpnes en egen klinikk hvor de kan ta i mot pasienter dersom det blir oppdaget nye tilfeller av H7N9-viruset.

Forberedt på å bekjempe viruset

Vaksine mot fugleinfluensa i Kina

Kinesiske myndigheter har satt i gang utstrakt vaksinering for å bekjempe fugleinfluensa-viruset, H7N9, som har tatt livet av over 20 kinesere siden mars måned.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Kinesiske myndigheter er forberedt på bekjempelsen av viruset og vil koordinere og ta i bruk hele landets helsesystem for å det til, ifølge Kinas helseminister.

Myndighetene er klare for å iverksette planen for influensapandemi, og overvåker alle kyllingfarmer nøye. I tillegg til utstrakt vaksinering, har de også sluttet å importere levende fugler fra fastland.

Også Japan og Vietnam er på vakt, og Vietnam har også stanset importen av kinesisk fjærkre.

Uklart hvordan mennesker har fått smitten

Influensaeksperter over hele verden undersøker prøver av viruset for å vurdere skadepotensialet.

Viruset er foreløpig ikke påvist hos dyr, og det derfor fortsatt uklart hvordan mennesker har fått smitten. Viruset ser imidlertid ikke ut til å smitte mellom mennesker.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har 331 mennesker mistet livet som følge av fugleinfluensaen siden 2003.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt