Russisk atomfysiker advarer mot en ny katastrofe like ved finske-grensa

Oleg Bodrov gikk fra å være en atomfysiker som jobbet med ubåtreaktorer til å bli en miljøaktivist som snakker imot atomkraft. Nå bor han i en lukket atomby like ved St. Petersburg og frykter en ny stor katastrofe.

Oleg Bodrov og atomkraftverket i Sosnovy

Oleg Bodrov og atomkraftverket i Sosnovy

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Totalt 1,5 millioner russere bor i en av Russland 20 lukkende atombyer. Et par timers kjøring fra St. Petersburg ligger Sosnovy Bor. Her trenger du godkjennelser fra fire ulike instanser bare for å komme innenfor bygrensa.

Som å gå fra Lada til Mercedes

En som flyttet dit på 70-tallet og fremdeles bor der er Oleg Bodrov, som leder den russiske miljøorganisasjonen Greenworld. Han er bekymret for det han ser i byen sin.

– Om ikke lenge vil det bli mye farligere å bo i Sosnovy Bor enn tidligere. Nå jobber nemlig myndighetene med å utbedre den gamle reaktoren, og det er det knyttet stor risiko til, forteller Bodrov som for tiden er i Norge.

– De bygger nemlig det nye atomkraftverket uten å lære opp arbeiderne i tilstrekkelig grad. Det blir som å sette en som bare har kjørt en gammel Lada bak rattet på en helt ny Mercedes.

Sosnovy Bar ble grunnlagt i 1958 for å administrere Leningrad Atomkraftverk, verdens eldste Tsjernobyl-type atomreaktor.

Nå bor det i overkant av 60.000 mennesker i byen som bare ligger ett par hundre kilometer fra den finske hovedstaden Helsinki, rett på den andre siden av Finskebukten.

Ulykke åpnet øynene

Og her har det vært ulykker før, noe som fikk den gamle atomfysikeren på andre tanker og som han frykter vil skje igjen. Noe som også kan få store konsekvenser for Norge

– I 1979 var det en ulykke på atomkraftverket og flere mennesker ble drept. Det skjedde ikke i selve reaktoren, men inne på anlegget om natten. Det ble min øyeåpner og fortalte meg hvor farlig dette var. Det var da jeg sa til meg selv at jeg må gjøre noe for å beskytte meg og min familie, forteller Bodrov, som til tross for frykten valgte å bli værende i den lukkede byen.

– Det er bare fra innsiden jeg kan advare mot det som skjer, sier han.

Russiske barn i Sosnovy Bor i 1996

Da NRK besøkte byen i 1996 var øvelse med gassmaske en viktig del av pensum på barneskolen. Det er det ifølge Bodrov fortsatt.

Foto: NRK

Atomavfall fra dette anlegget kan potensielt forurense store deler av Østersjøen, advarer Naturvernforbundet, som har invitert den russiske miljøverneren til Norge. Og tidligere har de også rapportert om kritikkverdig forhold på anlegget, som ifølge den norske miljøorganisasjonen skal ha en dårlig sikkerhetskultur blant sine ansatte.

Naturvernforbundet er også bekymret for de manglende planene for det radioaktive avfallet fra anlegget.

Vanskeligere under Putin

Livet som aktivist har heller ikke blitt enklere med president Vladimir Putins nye og strengere antivestlige lover, noe som kan få konsekvenser for arbeidet Bodrov gjør.

– Vi opplever en mye strengere statlig kontroll nå. Russiske myndigheter ønsker å kontrollere alle NGOer og ønsker egentlig bare organisasjoner som kan snakke myndighetenes sak og holde seg til den offisielle politiske linjen, sier Bodrov som sammen med kolleger stadig opplever trusler og vold som følge sitt arbeid. Nå håper han en ny generasjon vil fortsette kampen.

– Mitt håp er at dagens unge kan vokse opp i et område som ikke er avhengig at atomkraft. Det kommer ikke til å bli lett, men vi må finne en løsning sammen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt