Frykter masseflukt i Sudan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere millioner mennesker kan bli drevet på flukt dersom sørsudanerne går inn for løsrivelse fra nord, frykter Flyktninghjelpen.

I januar neste år skal det holdes folkeavstemning i Sør-Sudan om løsrivelse fra nord.

Les: Håper på en fremtid som ny nasjon

Den politiske prosessen i forkant av folkeavstemningen har allerede hatt store følger for den humanitære situasjonen i Sør-Sudan, skriver Flyktninghjelpen i en ny rapport.

Flyktninger i Sudan

Tusenvis av flyktninger er allerede på plass i Sør-Sudan.

Foto: SVT

Bare siden oktober i år har mer enn 50.000 sørsudanere og folk fra Darfur flyttet sørover, og nå frykter Flyktninghjelpen at situasjonen skal bli drastisk forverret.

– Sør-Sudan har så vidt tatt fatt på gjenoppbyggingsprosessen etter år med borgerkrig, og landet har meget begrenset kapasitet til å takle en slik situasjon, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

Tøffe dager i vente

Flyktninger i Sudan

En av flyktningene forteller om den strabasiøse reisen fra Darfur.

Foto: SVT

SVT har sendt sin reporter Henrik Silver Samuelsson til byen Aweil. Han forteller at sudanesiske fly bomber i området og et tusentalls mennesker flykter til sør.

– De kommende dagene blir harde, for vi forventer mange hjemvendere, sier en tidligere flyktning og nå FN-arbeider til SVT.

– 7000 mennesker er ventet de nærmeste dagene. Det blir flere og flere, sier han.

Se video nederst i artikkelen.

– Syv ble drept under flukten

Langs veien bygges det enkle hytter i rasende fart.

– Etter at vi hadde forlatt Darfur ble vi fortalt at mange ble drept der. Vi møtte opprørere på veien som stoppet oss, tok våre eiendeler og drepte syv av våre folk, sier to kvinner SVT har snakket med.

En utsendt fra World Food Programme (WFP) sier at de er svært bekymret for hvordan folk skal klare seg i tiden fremover.

– Vi er urolige for hvordan de skal få mat, rent vann, medisiner og gode sanitetsforhold, sier Santino Agani Chan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt