NRK Meny
Normal

Frykter massearrestasjoner i Aleppo

Etter flere år med beleiring frykter sivile i Øst-Aleppo hva som kommer til å skje når Assads soldater inntar området.

Sivile flykter fra Øst-Aleppo

Mange unge menn frykter hva som kommer til å skje med dem når Assads-soldater kommer. Titusenvis har derfor tatt med seg alt de eier og flyktet fra Øst-Aleppo de siste dagene.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

– Jeg føler dette er slutten, sier tobarnsmoren Reem til nyhetsbyrået Reuters på telefon fra gamlebyen i Aleppo. Et området regjeringssoldatene tok kontrollen over i går.

Frykter massearrestasjoner

Innbyggerne her har lenge klart seg uten noe særlig strøm og vann, og Reems barn har overlevd bare på ett måltid om dagen etter at Assads menn har blokkert tilgangen inn til området.

– Vi har lenge akseptert at vi kan dø av tønnebomber, men nå er vi livredde for at Assads soldater vil ta våre menn, sier hun.

For valgene er ikke mange for dem som er igjen i Øst-Aleppo. Menn som blir ansett til å ha vært i stand til å krige kan bli arrestert uansett om de forblir i Aleppo eller om de rømmer. Men tiden er knapp.

Regjeringsstyrkene kontrollerer nå store deler av det som en gang var Syrias økonomiske senter.

– Vi forsøker å komme oss til Idlib eller Jarablus, men det er ingen vei ut av Aleppo, sier 34 år gamle Abu Youssef.

– Akkurat nå er alle her veldig redde for hva som kommer til å skje. Vi hører at regimet arrester alle de unge de finner.

Det syriske regimet nekter for at de har begynt med massearrestasjoner i de områdene de nå har gjenerobret. Ifølge en kilde i Assad-systemet Reuters har snakket med sjekker de kun identiteten til folk og folk som ikke kan fremvise riktige identifikasjonspapirer kun blir plassert i «sikre steder» for sivile, heter det.

Ønsker ingen våpenhvile

Den nær seks år lange borgerkrigen har krevd flere hundre tusen liv og gjort 11 millioner mennesker hjemløse. Nå mener Assad at han er i ferd med å vinne krigen og vil ikke vurdere en våpenhvile for å få inn nødhjelp til de beleirede områdene i Aleppo.

– Særlig amerikanerne insisterer på stadig vekk å kreve en våpenhvile, fordi deres terroristagenter nå befinner seg i en vanskelig situasjon, sier Assad i et intervju med den syriske avisen Al-Watan i dag.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights så har flere titusen flyktet fra byen de siste dagene og ifølge FN så har de fleste flyktet til regjeringskontrollerte områder.

– Det har vært en katastrofe her lenge, men jeg har aldri opplevd det så ille som akkurat nå. Det er ikke mulig å hvile i fem minutter for bombene regner konstant over byen, sier Bab al-Hadid. Han bor i gamlebyen like ved det historiske citadellet.

– Bare et av bombenedslagene drepte 20 mennesker her, forteller han videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt