Frykter kristne gisler brukt som levende skjold

Akkurat nå er drøyt 150 kristne, hovedsakelig unge menn, kvinner og barn, gisler hos IS i Syria. Pårørende frykter at gislene blir brukt som levende skjold under bombingen av Raqqa.

Kurdiske militssoldater står foran en kirke i Tel Jumaa

SYRIA: Kurdiske militssoldater står foran en kirke i den assyriske landsbyen Tel Jumaa hvor flere kristne ble kidnappet av IS i februar.

Foto: STRINGER / Reuters

Da IS angrep 35 kristne landsbyer langs Khabur-elven nordøst i Syria 23. februar i år drev de nær 3000 på flykt og kidnappet 253 assyriske kristne. IS har senere løslatt en del av gislene, de fleste eldre mennesker forteller forfatter og redaktør for den kristne avisen Dagen, Kari Fure.

– For de kristne fra Khabur er denne saken et mareritt. I månedsvis har de levd i uvisshet om hva som skjer med deres kjære. De pårørende frykter at gislene nå blir brukt som levende skjold under bombingen av Raqqa sier Fure.

Kari Fure, forfatter

Forfatter og redaktør i den kristne avisen Dagen, Kari Fure har fulgt de kristnes situasjon i Syria i en årrekke.

Foto: Johanna Hundvin Almelid

IS den største trusselen

Fure var i Syria første gang i 2007, siden har hun fulgt situasjonen for de kristne på flukt. I disse dager er hun ute med boken "Flukten fra Syria og Irak" som blant annet tar for seg hvordan kristne og andre minoriteter i Syria og Irak opplever trusselen fra IS.

– Gisseldramaet ved Khabur-elven er et eksempel på hvor ekstremt vanskelig det er for kristne og andre minoriteter å bo i eller nær IS-kontrollerte områder.

IS flytter de kidnappede kristne

Via kontakter i Libanon som kjenner familiene til de kidnappede assyriske kristne, har Fure fått vite at IS flytter på gislene. Dette skjer etter at de eldste gislene er sluppet fri. Det er dette som får de pårørende til å frykte at de 150 gislene som er igjen nå blir brukt som levende skjold under bombingen i Raqqa.

– Det er både unge menn, kvinner og barn blant gislene. Det har ikke vært mulig å finne ut hvor mange som er barn. Deres pårørende er nå så redde for å bli identifisert slik at det er blitt stadig vanskeligere å snakke med dem.

– De som har greid å flykte forteller de mest grufulle historier om hva de har gjennomgått.

8. oktober publiserte IS en video der de viser henrettelsen av tre av gislene fra Khabur.

Krav om løsepenger

– Det er kommet krav om løsepenger for gislene, men beløpet er så høyt at hverken familier eller kirker har mulighet til å betale.

– Med henrettelsen av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har IS sin terror kommet oss nær inn på livet. Vi er sjokkerte og tenker på vår familie. Samtidig vet vi at terrororganisasjonen fremdeles holder flere tusen mennesker som gisler. Det må vi ikke glemme.

– Jeg håper boken kan være en øyeåpner for folk, ikke minst siden historien til de kidnappede assyriske kristne ikke når opp i media når flyktningstrømmen er så massiv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt