– Khat er avslappende, som tyggegummi, sier opprørt Anesmas Thuku Mutua.
Foto: NRKFor et halvt år siden forbød Nederland som et av de siste landene i Europa innførsel av khat. Nå følger også Storbritannia etter.
Uten flyfrakt til Amsterdam og London står dermed Kenyas store khat-industri i fare for å miste sitt mest lukrative marked.
Hundretusener av kenyanere risikerer å miste jobbene sine.
– Det er avslappende – akkurat som tyggegummi, mineralvann, en kopp te – det er ikke et rusmiddel som noen vil ha det til, sier en oppgitt og opprørt Anesmas Thuku Mutua til NRK, der vi møter ham sammen med et hundretalls andre bønder i landsbyen Maua midt i Kenya.
Forbudt i Norge
Alle lever de av å dyrke og selge khat, planten som Verdens helseorganisasjon klassifiserte som et narkotikum for mer enn 30 år siden, og som ble forbudt i Norge i 1989.
Khat-bonden Aron Muite i den kenyanske landsbyen Maua.
Foto: James Wachira / NRKDet er likevel ikke et tungt rusmiddel. Myndighetene i både Nederland og Storbritannia har i årene etter at helseorganisasjonens klassifisering kom, sett gjennom fingrene med flylastene som så å si daglig er gått fra Nairobi til Amsterdam og London.
Derfra er titusener av brukere i Europa, som regel med bakgrunn fra Somalia, Etiopia, Jemen og Kenya, blitt forsynt.
Smuglerrutene, også til Norge, har vært mange og omfattende, der det har vært nødvendig.
- Les også:
Men nå har Nederland sagt nei til å slippe inn flere flyfrakter med khat, og Storbritannia er i ferd med å følge etter.
Sier det er ufarlig
I Maua skjønner dyrkerne ingen verdens ting, så ufarlig som de mener de oppkvikkende plantebuntene er når de tygges.
Aron Muite tygger khat – eller miraa, som det heter i Kenya, og har aldri sett noen skadelige virkninger:
Daniel Mwendia har rundt 200 miraa-trær.
Foto: James Wachira / NRKKhat vokser på trær. Skuddene kommer villig vekk og de verdifulle stilkene og bladene kan høstes hver måned.
Daniel Mwendia er stor i bransjen og viser meg rundt på gården sin.
Han har to hundre miraa-trær.
– Bare dette ene treet innbringer 1000 kenyanske shilling i måneden – 70 norske kroner. Det er masse penger, sier han.
Må være fersk
I den somaliske bydelen Eastleigh her i Nairobi tar forhandlere og eksportører hver ettermiddag imot pickupene fra Maua og de andre områdene midt i Kenya der khaten dyrkes. Også her råder det depresjon.
Khat bør ikke være stort eldre enn fire dager når den tygges. Dersom også flyfrakten til London blir stanset av britiske myndigheter, kan hele det lukrative europeiske markedet gå nedenom og hjem fordi det da vil ta for lang tid å få forsyningene frem på annet vis.
Innenriksminister Theresa May har sagt at forbudet kommer.
May sier at farene ved Khat kan ha blitt undervurdert. Nå vil hun at stoffet skal behandles på linje med forbudte stoffer som anabole steroider og ketamin.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På markedet i Nairobi selges khat i hele sekker.
Foto: NOOR KHAMIS / ReutersSysselsetter 200.000
Hver uke flys det i dag ut 60 tonn til London. Khat-industrien er så stor at den sysselsetter rundt to hundre tusen kenyanere, ifølge bransjens egne opplysninger.
Og kravet er kommet, Kenyas nye regjering med president Uhuru Kenyatta i spissen må komme på banen, og det så snart som overhodet mulig:
– Det som trengs, er at det blir samtaler mellom den kenyanske og den britiske regjeringen om khat, slik at misforståelsene som måtte være der, blir oppklart, sier en av eksportørene, Baraza Mware Kinyangi.
– Khat har alltid vært – og er – helt ufarlig, sier han.