NRK Meny
Normal

Frykter krig i Georgia

Russland sender flere soldater til Georgias utbryter-regioner Abhasia og Sør-Ossetia. Sveriges utenriksminister Carl Bildt frykter krig i området.

Carl Bildt
Foto: Scanpix/AP

Russiske myndigheter hevder det er nødvendig å sende soldatene til regionene fordi Georgia planlegger å invadere dem.

- Forbereder invasjon

Russiske stridsvogner patruljerer i den georgiske utbryterregionen Abhasia. Ifølge russiske myndigheter har soldatene fredsbevarende oppgaver.

Nå er det russiske forsvaret i ferd med å sende enda flere militære til Abhasia og Sør-Ossetia, sier en talsmann for regjeringen.

Den russiske styrkeopbyggingen skal hindre et blodbad i den sørlige delen av Kaukasus, sier en talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Russerne hevder at Georgia nå forbereder en invasjon av Abhasia, noe som blir blankt avvist av georgiske myndigheter.

Frykter krig

Men Sveriges utenriksminister Carl Bildt mener Russland provoserer Georgia. Han er bekymret for situasjonen i utbryterrepublikken Abkhazia.

– Dette er et provoserende og eskalerende steg som øker faren for krig. Derfor er det viktig at EU reagerer, sier Bildt til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Vårt viktigste verktøy er vår politiske reaksjon. Om et land anvender sine militære maktmidler på et annet lands territorium på den måten som russerne har gjort to ganger, er det noe vi må reagere mot, sier Bildt.

Georgierne må ta sin del av ansvaret for opptrappingen av konflikten rundt utbryterrepublikkene, men hovedansvaret ligger hos russerne, sier Bildt.

Situasjonen forverret

Tidligere denne måneden begynte Russland å styrke båndene til de to georgiske opprørsregionene der flertallet av innbyggerne er russere.

På begynnelsen av 1990-tallet gikk de til krig for å løsrive seg fra Georgia, og nå tyder alt på at situasjonen i området er i ferd med å forverre seg dramatisk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt