Frykter konsekvensene av stormflo

Irma er nå nedjustert til kategori 1 orkan. Men uværet suger til seg mye vann, og Florida forbereder seg på stormflo.

STORM-IRMA/

En enslig mann i sentrum av Miami i går ettermiddag. Orkanen har passert, men faren for stormflo er ikke over.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Etter å ha rammet Sør-Florida med vindstyrke opp mot 210 km/t, fortsetter «Irmas» ferd nordover. Maksimal vindstyrke er nå nede i 135 km/t og vindkast på 38 meter pr. sekund. Det betyr at orkanen er nedjustert nok en gang, til kategori 1.

Ifølge Det nasjonale orkanseneteret forflytter «Irma» seg med en hastighet på 24 km/t. Sentrum av orkanen befinner seg nå et sted mellom 30 og 40 kilometer nordøst for Tampa.

Fort Lauderdale

TROSSET UVÆRET: Ikke alle fulgte myndighetenes råd om å holde seg inne, som her i Fort Lauderdale.

Foto: Paul Chiasson / AP

– Be for alle i Florida

Uværet suger til seg store mengder vann, og selv om vindstyrken er redusert, er det varslet at stormfloa kan bli katastrofal. Det er ventet at vannstanden kan stige så mye som 4–5 meter i de hardest rammede områdene.

Ved Tampa Bay trakk havvannet seg flere meter tilbake. Myndighetene frykter at det kan komme en monsterbølge når havet stiger igjen.

– Be, be for alle i Florida, sa guvernør Rick Scott i Florida, til Fox News søndag.

Unormalt kraftig lavvann og vind som suger bort havvannet fører til et merkelig fenomen flere steder. Som her ved Tampa Bay i Florida.

LAVVANN: Havvannet trakk seg tilbake ved Tampa Bay i Florida. Uværet suger til seg store mengder vann. Det fryktes at stormfloa kan bli katastrofal når vannet kommer tilbake.

Borgermesteren i Tampa har erklært portforbud på ubestemt tid, melder Reuters

Etter å ha gjort store skader på Cuba og flere karibiske øyer fortsatte orkanen «Irma» inn over den amerikanske delstaten Florida i går kveld. Så langt ser det ut til at delstaten billigere unna enn fryktet. Likevel er ødeleggelsene store mange steder.

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i delstaten og har godkjent Floridas etterspørsel om en hjelpepakke.

Midlene skal hovedsakelig gå til lån og til gjenoppbygging av boliger. Trump sier orkanen vil føre til store kostnader, men at han er på dette tidspunktet mest opptatt av å redde liv.

Laster kart, vennligst vent...

Over 3 millioner uten strøm

Over tre millioner hjem og bedrifter er strømløse etter orkanens herjinger i delstaten, ifølge Reuters. Det kan ta mange dager før alle får strømmen tilbake. Trær har blåst over veier, biler og kraftledninger. I tillegg er store områder er oversvømt av vann.

Biler dekket av trær

KRAFTIG VIND: Vinden har veltet trær over flere biler på parkeringsplassen utenfor hotellet der NRKs team bor i Miami.

Foto: Lars Os / NRK

Millionbyen Miami, som ligger på østkysten av Sør-Florida, ser ut til å ha sluppet unna de verste ødeleggelsene, men også her er mange uten strøm, og trær har rast ned.

Derimot havner havnet flere mindre byer på vestkysten midt under orkanens øye. Aller verst ser det til å ha gått med den lille kystbyen Naples. Det er likevel vanskelig å få oversikt over skadene i området, fordi det er mørkt og strømmen er borte.

Naples

HARDT RAMMET: Trær har blåst over veier, biler og kraftledninger i byen Naples, som havnet midt i stormes øye.

Foto: David Goldman / AP

USA evekuerer borgere fra St. Martin

Amerikanske myndigheter opplyser at de sender et eget fly for å evakuere egne borgere i løpet av dagen. Frankrikes statsminister, Emmanuel Macron, kommer etter planen til St. Martin i morgen. Franske krigsskip er satt inn i arbeidet med å frakte 1000 tonn vann og 80 tonn mat til øya.

Fransk-nederlandske St. Martin var blant områdene i Karibia som ble hardest rammet av orkanen. Store deler av øya ligger i ruiner. Kantrede båder preger kysten og på øyas hovedsykehus er 70 prosent av sengene ødelagt.

St Martin i ruiner

St. Martin lever av turisme og fiske, og det er uklart når øya vil være klart til å ta i mot turister igjen. Stillsbilder fra AP/Mark Maidwell

Store ødeleggelser i Havanna

Cubas hovedstad Havanna ble rammet av stormflo med opptil seks meter høye bølger. Vannet nådde rundt 500 meter inn på land, og flere steder er fortsatt under vann. – Det er 800 000 mennesker som lever i boliger med veldig dårlig standard i Havanna.

TOPSHOT-CUBA-HURRICANE-IRMA

Ødelagte bygninger i bydelen Cojimar i Havanna.

Foto: YAMIL LAGE / AFP

Mange av disse boligene er nå skadet, og folk må belage seg på uker, kanskje måneder, uten å kunne flytte hjem. Det sier Cuba-ansvarlig Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors til NRK. Strender og hoteller på Cubas nordkyst har også skader, men ingen mennesker er så langt meldt omkommet på Cuba.

SISTE NYTT

Siste nytt