Denne twittermeldingen skaper konspirasjonsteorier

Hvorfor twitret han at Strauss-Kahn var pågrepet lenge før alle andre visste noe? Frankrikes konspirasjonsglade koser seg.

Jonathan Pinets twittermelding

Skjermdumpen av Jonathan Pinets twittermelding skaper spekulasjoner i Frankrike.

Konspirasjonsteoretikerne koser seg etter at IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn ble pågrepet i New York søndag, siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse.

Enktelte mener at det er litt for beleilig at dette skjer med Strauss-Kahn samtidig som han har ledet komfortabelt på meningsmålingene over Nicolas Sarkozy foran neste års presidentvalg. Derfor var dette en felle, hevdes det.

Tristane Banon

Journalisten Tristane Banon forteller nå at Strauss-Kahn i 2002 skal ha antastet henne.

Foto: DANIEL JANIN / Afp

Sarkozys kontor har ikke kommentert avsløringene i helgen. Men hans kandidatur vil utvilsomt styrkes dersom Strauss-Kahn (sosialistene) ikke stiller i presidentvalget, slik mange har ventet.

Andre mener det er høyst mistenkelig at en annen påstått antastelse av en kvinnelig journalist i 2002 dukker opp nå.

Den franske journalisten Tristane Banon var i begynnelsen av 20-årene da hun i 2002 intervjuet Strauss-Kahn i forbindelse med et bokprosjekt.

I et intervju med fransk tv i 2007 beskrev journalisten Strauss-Khan som en «brunstig sjimpanse», og fortalte hvordan hun måtte slåss for å bli kvitt mannen. På det tidspunktet navnga hun ikke IMF-lederen.

Video Konspirasjonsteorier rundt Strauss-Kahn

Video: Konspirasjonsteorier rundt Strauss-Kahn

De konspiratorisk anlagte har også kastet blikket sitt mot en twitter-melding, publisert av Jonathan Pinet, som er medlem av partiet til Frankrikes president Nicolas Sarkozy UMP.

Tidlig på twitter

Avisen Le Monde var den første i dag til å omtale denne meldingen, og spørsmålet som er hengende i lufta er om Pinet kan ha visst noe før Strauss-Kahn ble pågrepet.

Klokka 22.59 lørdag kveld norsk tid skrev Pinet:

«En venn av meg i USA sier at DSK skal ha blitt arrestert på et hotell i New York for en time siden».

Tre minutter senere presiserte Pinet meldingen med at kompisen skal ha fått sin informasjon fra en tredjeperson. Denne personen skal være ansatt på hotellet der Straus-Kahn bodde, og der det påståtte voldtektsforsøket skal ha funnet sted.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy deltok i minnestunden

Det blir lettere for Frankrikes president Nicolas Sarkozy å få en ny presidentperiode etter at Dominique Strauss-Kahn ble pågrepet.

Foto: BORIS HORVAT / AFP

At Pinet var både tidlig ute og feil informert har blitt omtalt av flere. For først halvannen time senere ble saken rapportert i amerikanske medier, først i New York Post og deretter i New York Times. Og ikke før halv to natt til søndag ble saken kjent via de store internasjonale nyhetsbyråene.

I disse og senere meldinger går det fram at Strauss-Kahn ikke ble pågrepet på Sofitel, men om bord i Paris-flyet på Kennedy-flyplassen. Tidspunktet for pågripelsen ble av politiet oppgitt til 16.45 (22.45 europeisk tid).

Brannslukking

Pinet har i dag sett seg nødt til å protestere mot ryktene på sin blogg.

Han kaller ryktene for groteske, og omtaler dem som latterlige og ubegrunnede konspirasjoner.

Edwy Plenel

Sjefredaktør Edwy Plenel i Mediapart sier til NRK at folk nå forestiller seg et komplott.

Foto: Erik Aasheim

- Det faktum at jeg tilhører partiet UMP har ingenting med saken å gjøre. Hvem som helst kunne fått tilgang til denne informasjonen, og at jeg var den første til å formidle den, er kun tilfeldig.

- Rokket ved sin overbevisning

Uansett hva som skjer, er Strauss-Kahns sjanser til å bli Frankrikes neste president lik null, ifølge avisa Le Figaro.

Sjefredaktør Edwy Plenel ved det toneangivende nettstedet Mediapart sier til NRK at konspirasjonsteoriene kan være en bieffekt av folks vantro.

- En av lederne i verden er tatt så å si med buksene nede under mistanke om seksuell trakassering. Saken har et omfang som mangler sidestykke. Den sjokkerer franskmennene - både høyre - og venstresida. De som er blitt rokket ved sin overbevisning forestiller seg et komplott, sier han.

Etter et rettsmøte i New York i ettermiddag blir det klart at Dominique Strauss-Kahn ikke slippes fri mot kausjon. Han har erklært seg ikke skyldig i forhold til siktelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt