Hopp til innhold

Frykter kaos under homoparade

Hatkriminaliteten mot homofile eksploderte under fjorårets homseparade i Kroatia da 3500 motdemonstranter møtte opp. Lørdag arrangeres paraden igjen.

Split Pride 2011

Politiet hadde nok å gjøre under Split Pride i fjor. Det ble registert 44 voldstilfeller denne dagen.

Foto: Split Pride

I fjor ble arrangementet Split Pride arrangert for første gang i Kroatia. Fram til da hadde politiet i landet sett svært lite hatkriminalitet som baserte seg på seksuell orientering.

Så eksploderte det.

Paraden besto av mellom 150 og 400 mennesker. De ble møtt av 3500 demonstranter. Mange av demonstrantene kastet stein og ropte slagord.

Politiet registrerte 45 tilfeller av vold på bakgrunn av legning i hele fjor. 44 av disse skjedde denne junidagen. Det kommer fram i en fersk rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

Lørdag er det klart for ny parade i Split. Amnestys Lars Toft-Eriksen er på plass i byen, og har vært med i møter med politiet. Han forbereder seg på en kaotisk lørdag.

– Ryktene sier at det kommer busser med motdemonstranter fra Dubrovnic, som er en kjøretur på fem timer herfra, sier Toft-Eriksen til NRK.no.

– Politiet gjør så godt de kan

Rapporten fra Amnesty viser at politiet ikke hadde sett alvorlig nok på sikkerheten rundt arrangementet i fjor.

Selv om politiet greide å unngå direkte konfrontasjoner mellom deltakerne av paraden og voldelige demonstranter, greide de ikke å utvikle planer som kunne gjøre arrangementet trygt.

I år er det annerledes.

– Det virker som politiet har kontroll. De har lagt opp et sikkerhetsopplegg som ser bra ut, sier Toft-Eriksen.

De siste dagene har vært preget av krangel mellom de lokale myndighetene og politiet. Myndighetene har trukket tilbake tillatelsen til å arrangere paraden, men politiet står fast på at den skal gjennomføres.

– Politiet gjør det de kan for at dette skal gå bra. Men kommunen her har fjernet en scene som de først ga tillatelse til å sette opp. Den ble fjernet uten forvarsel, forteller Toft-Eriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Split pride 2011

Slik så det ut i byens gater under paraden i 2011.

Foto: Split Pride

Ministre og ambassadører stiller

Amnestys mann tror det sterke hatet mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner handler mye om kjønnsroller og tradisjonelle kristne familieverdier.

– Landet har en lang kommunistisk historie, og henger etter på slike ting, mener Toft-Eriksen.

Amnesty Internasjonal gjennomførte 30 intervjuer med lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i mars. En av intervjuobjektene forteller om en stemning som minner om det man kan se på fotballkamper.

– En mann sto på et bord. Det så ut som han dirigerte protestene. Det var organiserte «supportere», som om de var på en fotballkamp. Politiet var ikke forberedt på all volden, forteller Tihomir.

I år har motdemonstrantene søkt om å få demonstrere på samme sted som paraden skal ende opp. Det har politiet sagt nei til.

De danske, nederlandske, britiske amerikanske og norske ambassadene stiller med representanter i paraden. Det gjør også to ministre fra den kroatiske regjeringen.

– Jeg håper at dette skal gå ordentlig for seg, og at politiet greier å holde motdemonstrantene på avstand. Dette er viktig, både for ytringsfriheten og demokratiet, sier Lars Toft-Eriksen til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt