Hopp til innhold

Frykter kaos og massemord når franske soldater forsvinner

Den sentralafrikanske republikk er regnet som verdens verste land å leve i. Nå frykter innbyggerne at det blir enda verre, etter at Frankrike mandag trakk sine soldater ut av landet.

Innbyggerne i Bangui bygde barrikader sist mandag

Innbyggerne i hovedstaden Bangui bygde barrikader sist mandag i protest mot den fredsbevarende FN-styrken i landet, en styrke som har lite tillit i befolkningen.

Foto: STRINGER / Reuters

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian var i Bangui i dag i forbindelse med avslutningen av den franske operasjonen.

Foto: STRINGER / Reuters

De væpnede gruppene har allerede begynt å gjøre seg klare. Militsene er redde for de franske troppene, men ikke for FN-styrken, sier en ledende politiker i Den sentralafrikanske republikk til AFP.

Han ønsker å holde navnet sitt skjult for ikke å irritere noen av de væpnede gruppene han og mange andre nå frykter skal ta over makten.

Den franske Sangaris-styrken ble sendt til Den sentralafrikanske republikk (SAR) i 2013 og har på det meste talt 2500 soldater.

Mandag ble operasjonen avsluttet og nå reiser soldatene hjem til Frankrike.

Verdens fattigste land

Den sentralafrikanske republikk er blant verdens fattigste land. Global Finance rangerte det i 2015 som det aller fattigste.

Penger er ikke alt i verden, men Social Progress Index som ikke ser på økonomiske forhold, men konsentrerer seg i stedet om primærbehov som mat og vann, samt trygghet og kriminalitet, kunnskapstilgang, helse, miljø, utdanning og politisk og personlig frihet, rangerer også SAR på aller siste plass.

Sagt på en annen måte, SAR er verdens verste land å leve i.

SAR får opp mot halvparten av sine årlige inntekter fra diamanteksport, men handel med illegale diamanter – «bloddiamanter» – har vært og er med på å finansiere væpnede bander og grupper.

  • Se bilder av flyktningskjebner i SAR.
Flyktningebarn
Foto: Vincent Tremeau / Flyktninghjelpen

Kamp mellom kristne og muslimer

Rundt 80 prosent av innbyggerne er kristne, mens 15 prosent er muslimer. Forholdet mellom de to religiøse gruppene har vært spent i en årrekke.

For fire år siden brøt det ut kamper mellom den muslimske Seleka-militsen og den kristne Anti-balaka-militsen.

Begravelse i Den sentralafrikanske republikk

Muslimer ber ved graven til tre menn som ble drept i en voldsbølge i Bangui i begynnelsen av oktober i år.

Foto: EDOUARD DROPSY / AFP

Resultater var at tusener ble drept i en voldsspiral. Frykten for at det skulle utvikle seg til som først stoppet da franske soldater ble sendt til landet året etter.

FN-styrke med dårlig rykte

Selv om de franske soldatene trekkes ut, vil det fortsatt være en FN-styrke på 10.000 soldater i landet.

FN-soldatene er imidlertid regnet som lite effektiv og skal også ha stått bak en serie seksuelle overgrep, blant annet mot mindreårige.

Den siste måneden har volden økt i påvente av at franskmennene skal trekke seg ut.

Først i måneden ble minst ti mennesker drept i hovedstaden Bangui. Deretter ble minst 20 personer drept i kamper mellom FN-styrker og muslimske militsmedlemmer i nord i landet og før helgen ble minst 25 drept i Bambari, nordøst for hovedstaden.

Nå frykter innbyggerne i hovedstaden Bangui at den muslimske Seleka-militsen igjen vil kunne herje fritt i landet.

– Jeg er redd de vil sette i gang en storoffensiv når franskmennene har reist, sier den anonyme politikeren.

Sentralafrikanske republikk

SISTE NYTT

Siste nytt