Hopp til innhold

Frykter at IS skal få tak i kjemiske våpen

FN opplyser at det fortsatt er flere uavklarte spørsmål rundt beholdningene av kjemiske våpen i Syria. Nå frykter de at giftstoffer kan havne i hendene på Den islamske stat (IS).

IS-krigere masjerer i Syria

IS-krigere marsjerer i Syria, der borgerkrigen fortsatt pågår for fullt.

Foto: Uncredited / Ap

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fikk jobben med å passe på at alle kjemiske våpen ble fjernet fra Syria og destruert.

Den syriske regjeringen forpliktet seg til å samarbeide med OPCW, og den siste lasten med stridsmidler ble fraktet ut av Syria i juni.

Likevel er det fortsatt uklart om alt er gjort rede for, sier Sigrid Kaag, som leder oppdraget på vegne av FN og OPCW.

– Det er fortsatt enkelte avvik og spørsmål som stilles om erklæringen fra syriske myndigheter. Diskusjonen fortsetter i både Damaskus og Haag, sier Kaag ifølge Reuters.

– Kan bare forestille oss hva de vil finne på

Samantha Power

USAs ambassadør Samantha Power er månedens president i FNs sikkerhetsråd.

Foto: Andrew Burton / Afp

USAs FN-ambasssadør og månedens president i FNs sikkerhetsråd, Samantha Power, sier det er en reell fare for at det finnes kjemiske våpen som ikke er gjort rede for.

– Vi er bekymret for alle avvik, og muligheten for faktiske utelatelser i erklæringen. Dersom det fortsatt finnes kjemiske våpen i Syria, er det helt klart fare for at det kan havne i hendene på IS. Og vi kan bare forestille oss hva en slik gruppe kan finne på hvis de skulle være i besittelse av slike våpen, sier hun.

IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Irak etter å ha erklært opprettelsen av en egen stat, et såkalt kalifat.

Mens IS rykker frem, kommer det stadig meldinger om halshogginger, korsfestelser, steining, bortføringer og rene massakrer.

– Ekstremistgrupper har terrorisert alle de har kommet i kontakt med i Syria og Irak, og disse våpenbeholdningene, dersom det er noe igjen, kan havne hos dem, sier Power.

Les: Syria har ikke gjort rede for klorgass
Les: Amnesty anklager IS for massedrap

Kjemiske våpen i Syria

OPCW og FN samarbeider om å tømme Syria for kjemiske våpen. Oppdraget skal formelt avsluttes 30. september.

Foto: Uncredited / Ap

1300 tonn kjemiske våpen fjernet

Oppdraget til FN og OPCW skal formelt avsluttes 30. september.

Ifølge Sigrid Kaag er alle de verste giftstoffene destruert, mens 96 prosent av den totale beholdningen er fjernet. Totalt er 1300 tonn kjemiske våpen fjernet fra Syria og destruert til havs.

Les: Norsk skip fraktet kjemiske våpen bort fra Syria
Les: Siste last med kjemivåpen fraktet ut av Syria

Ytterligere 12 produksjonsanlegg, sju hangarer og fem tunneler, skal ødelegges.

Den jobben kan ta opptil seks måneder, og fire av stedene ligger i områder som er vanskelige å få tilgang til på grunn av borgerkrigen i Syria.

Krigen er inne i sitt fjerde år, og har kostet over 191.000 liv. Samtidig tar IS kontroll over stadig flere områder, og president Bashar al-Assad har benyttet muligheten til å foreslå et samarbeid med USA.

Les: USA sier nei til samarbeid med Assad

SISTE NYTT

Siste nytt