Hopp til innhold

Frykter IS har kommet for å bli

Det er i dag ett år siden terrorgruppen IS marsjerte inn i Mosul og gjorde hele byen om til et islamsk kalifat. En plan for å gjenerobre byen virker å være ikke-eksisterende.

Islamic State Archaeological Sites Glance
Foto: Uncredited / Ap

Mosul er Iraks nest største by. For ett år siden ble en hel verden sittende og se på at terrorgruppen IS jaget den irakiske hæren ut av byen. Deretter erklærte IS et islamsk kalifat i Mosul, og siden 10. juni i fjor har de hatt full kontroll.

– Utsetter storaksjon

I februar gikk ryktet om at irakiske og kurdiske styrker planla et angrep på IS i Mosul, for å ta tilbake byen fra terrorgruppen. Men operasjonen som ifølge ryktet skulle ta til i månedsskiftet april/mai har aldri blitt noe av.

– Hele Mosul-operasjonen vil bli utsatt på ubestemt tid. Mosul er for stor til at man vil kunne lykkes på kort sikt, sier analytikeren Ayham Kamel, leder for avdelingen for Midtøsten og Nord-Afrika i Eurasia Group.

De sunnimuslimske styrkene som trener i Nineveh-provinsen med sikte på å gjenerobre byen, er fortsatt i sin spede start. Og det amerikanske treningsprogrammet trenger tid før det vil gjøre en forskjell.

Man antar at halvparten av Mosuls to millioner innbyggere fortsatt befinner seg i byen. Ønsker de å dra, må de gi garantier for at de kommer tilbake. En slik garanti kan for eksempel være navnet på en slektning.

Islamic State Mosul

IS startet sine angrep mot 9.juni i fjor, og den 10. mars marsjerte gruppen inn. Siden har de vært der.

Foto: STR / Ap

Redde for brutal straff

For dem som bor i Mosul er hele livet snudd på hodet. Kvinnene i byen må gå kledd i heldekkende burka, religiøse minoriteter opplever konstant forfølgelse, sharialover, tortur og harde straffer er vanlig. Det er noe av det man kan se i videoopptak som BBC har fått tak i.

Dagliglivet er heller ikke det samme, selv om IS prøver å skape en fungerende stat. Mange lever i konstant frykt, og økonomien i byen blir stadig dårligere.

– Mange mennesker har gjort hva de har kunnet for å holde ut i et år – håp ga dem tålmodighet. Men kan vi gjøre dette i ett år til? Jeg vet ikke, sier en innbygger til AFP.

Innbyggere sier de er redde for å bli straffet på brutalt vis hvis de viser motstand mot IS' ekstreme fortolkning av islamsk lov. De sier også at de ytterliggående opprørerne allerede har gjort forberedelser for å kunne motstå en regjeringsoffensiv.

Mideast Islamic State Timeline

IS var militært sterke da de inntok Mosul for ett år siden. Irakiske og kurdiske styrker har planlagt en gjenerobring av byen, men så langt har ingenting skjedd.

Foto: Uncredited / Ap

Redde for hva som kan komme etter IS også

Utsiktene til at IS vil bli drevet ut av Mosul, ble ytterligere svekket da opprørsgruppa tok kontroll over storbyen Ramadi i en tre dager lang lynoffensiv i mai. Tapet var nedslående, både for regjeringen i Bagdad og den USA-ledede koalisjonen som forsøker å drive IS tilbake med luftbombing.

Samtidig frykter byens mange sunnimuslimer at det vil være sjiamuslimske militssoldater som en dag erstatter IS. De er beryktet for hevnaksjoner mot lokale sunnimuslimer etter å ha drevet IS ut av Tikrit i april.

I Bagdad erkjenner den sunnimuslimske politikeren Salim al-Juburi at Mosuls innbyggere er redde for både IS og for hvem som kommer etterpå.

– Innbyggerne i Mosul må være trygge på at styrkene som kommer for å frigjøre dem, vil skape en bedre situasjon enn den de er i nå, forsikrer Juburi.

SISTE NYTT

Siste nytt