Frykter IS har 10.000 soldater i Libya

Fem år etter at Norge og Nato bombet regimet til Muammar al-Gaddafi, kontrollerer IS sentrale deler av landet og kan ha så mange som 10.000 soldater i landet.

IS-soldater i Libya

Et bilde av IS-soldater på en treningsleir i Libya publisert på et sosialt nettsted kontrollert av de ekstreme islamistene 5. februar i år.

Foto: Uncredited / Ap

Noureddine Chouchane

Noureddine Chouchane er regnet for å være mannen bak de to store terrorangrepene mot vestlige turister i fjor.

Foto: HANDOUT / AFP

Amerikanske kampfly bombet natt til fredag en IS-leir i Sabratha, vest for Libyas hovedstad Tripoli.

Rundt 40 personer skal være drept i angrepet, som først og fremst var rettet mot den tunisiske ekstremisten Noureddine Chouchane.

Han er regnet for å være hjernen bak to terrorangrep mot vestlige turister i Tunisia i fjor, der til sammen 60 personer ble drept.

Om USA klarte å ramme Chouchane i nattens angrep er ikke klart ut fra rapportene så langt.

Skader etter bombeangrep

Skadene var tydelige etter at amerikanske kampfly bombet IS-mål i Sabratha i natt

Foto: HANDOUT / Reuters

Andre angrep på ett år

Nattens angrep var andre gang det siste året at amerikanske fly rammer IS-mål i Libya.

Angrepene kommer etter at IS siden 2014 har bygget seg kraftig opp i landet.

Ekstremistene kontrollerer nå en kyststripe fra Sirte og 200 kilometer østover, skriver journalisten og kommentatoren Issandr El Amrani i Foreign Policy.

I tillegg til den sentrale kyststripen er IS også til stede i Benghazi, Libyas nest største by.

Nattens bombeangrep viser også at IS har styrker helt vest i landet, nær hovedstaden Tripoli.

Hvor mange soldater IS har under sin kontroll er uklart, skriver El Amrani. FN anslår at gruppen har mellom 2000 og 3000 soldater i Libya, mens amerikanske etterretningskilder sier mellom 5000 og 6000.

Det høyeste tallet kommer fra franske kilder, som tror IS har over 10.000 soldater under sin kommando.

Gamle romerske ruiner

Gamle romerske ruiner fotografert i Sabratha på den libyske middelhavskysten sommeren 2013. Det er ikke meldt om at ruinene skal ha blitt skadet i nattens bombeangrep.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

Øst mot vest i Libya

Tradisjonelt har Libya vært delt i to, Tripolitania i vest og Kyrenaika i øst. I de snart fem årene som har gått siden Gaddafi ble styrtet har den splittelsen blitt vekket til live igjen.

Landet har hatt to rivaliserende regjeringer, en basert i hovedstaden Tripoli og en annen i det østlige byen Benghazi.

Ved å ta kontrollen over Gaddafis hjemby Sirte og landets sentrale kyststripe har IS inntatt en strategisk viktig posisjon midt i landet.

Bortsett fra kjerneområdene i Syria og Irak regnes i dag Libya som det landet der IS har den største organisasjonen og kontrollerer det største området.

Etter at den USA-ledede koalisjonen har trappet opp bombingen av IS-kontrollerte områder i Irak og Syria, har IS satset stadig mer på Libya.

Ifølge El Amrani oppfordrer nå IS nye rekrutter om å reise til Libya i stedet for til Syria og Irak, både fordi det er enklere og fordi det ledelsen i IS ser Libya som startet på en ekspansjon ellers i Afrika.

Nattens amerikanske bombeangrep kan dermed vise seg å bli det første i en serie mot IS-mål i Libya, fem år etter at Nato startet sin forrige bombeaksjon.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt