NRK Meny
Normal

Frykter «The Terminator» vil avsløre hemmeligheter

NAIROBI (NRK): I dag landet den ettersøkte kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda i Haag. Nå frykter myndighetene i Rwanda at landets glansbilde skal slå sprekker når han begynner å fortelle om sine gamle venner.

Bosco Ntaganda

Da Bosco Ntaganda dukket opp på døren på den amerikanske ambassaden denne uken ble mange overrasket.

Foto: LIONEL HEALING / Afp

Lars Sigurd Sunnanå, Kenya
Foto: NRK

Det kom som lyn fra klar himmel da kunngjøringen kom fra Washington mandag morgen.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsperson, Victoria Nuland, kunne bekrefte at Bosco Ntaganda, en av Kongos mest beryktede krigsherrer, hadde meldt seg i USAs ambassade i Rwandas hovedstad Kigali og bedt om å bli overført til den internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland.

Fryktet for livet

Der er 40 år gamle Ntaganda tiltalt for en serie krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten – alt fra rekruttering av barnesoldater til voldtekter og drap i stor skala.

I november 2008 ble han filmet av internasjonale journalister da han kommanderte sine tropper i landsbyen Kiwanja, som ligger 90 kilometer nord for Goma i den østlige delen av Kongo. 150 mennesker ble da massakrert i løpet av en eneste dag.

Han har hatt en arrestordre fra domstolen i Haag hengende over seg de siste sju årene, men han har like fullt kunnet operere fritt i Kivu-provinsene, både som general i den kongolesiske hæren, og fra i fjor vår som en av lederne i opprørsbevegelsen M23.

De to provinsene er fulle av tømmer og verdifulle mineraler, og den ettersøkte krigsherren er blitt styrtrik, noe levesettet hans skal ha båret bud om med gourmetmiddager, årgangsviner og tennismatcher.

Likevel dukket han altså opp i den amerikanske ambassaden i Kigali denne uken.

– Det synes som om han valgte å overgi seg fordi han fryktet for å bli drept, sier Marc-Andre’ Lagrange – mangeårig Kongo-analytiker i organisasjonen International Crisis Group her i Nairobi.

– Han valgte den amerikanske ambassaden fordi den ikke er bevoktet av rwandiske soldater som kunne ha stanset ham fra å søke beskyttelse.

Falt i unåde?

Bosco Ntaganda kom etter alt å dømme over grensen til Rwanda i forrige uke, og han kan, ifølge Lagrange ha lagt seg ut med sine tradisjonelle støttespillere på høyt plan i Kigali.

I Kivu hadde det da vært harde kamper om et våpenlager nord for provinshovedstaden Goma mellom to fraksjoner av opprørsbevegelsen M23.

Den ene var ledet av M23s militære sjef, Sultani Makenga, den andre støttet Ntaganda.

Ntagandas fraksjon tapte etter å ha sluppet opp for ammunisjon.
Nå er det Makenga og hans geriljasoldater som kan kontrollere et stort og mineralrikt område i denne østlige delen av Kongo.

Og som vil bli en forhandlingspartner når en ny fredsavtale for Øst-Kongo skal gjennomføres etter at den ble vedtatt av elleve afrikanske land i Addis Abeba for en måned siden.

Med Bosco Ntaganda på vei til Haag kan denne gjennomføringen bli enklere, men ikke nødvendigvis, påpeker Kongo-analytikeren:

– Bosco Ntagandas overgivelse betyr bare et skifte av krigsherre i Kivu, sier han.

– Så lenge Makenga og M23 fortsetter å være i den nordlige Kivu-provinsen, opprettholder Rwanda sin indirekte kontroll over deler av den og over den illegale gruvedriften der.

Hva blir fortalt?

Utleveringen av Ntaganda til Haag er en kinkig sak for president Paul Kagame og regjeringen i Kigali. Han kan komme til å fortelle hva han vet om Rwandas lange fingre inn i de ressursrike Kivu-provinsene.

Helt siden Kagame for første gang sendte styrker inn i Kongo i 1996 for å forfølge hutuer som hadde stått for folkemordet av tutsier og moderate hutuer to år tidligere, har landet prøvd å sikre seg innflytelse og å utvide sine mer og mindre lovlige økonomiske interesser i denne østlige delen av nabolandet.

En FN-rapport som kom i fjor sommer, viser at M23-opprørerne og Ntaganda fikk både våpenforsyninger og annen støtte fra Rwanda, selv om dette blir benektet på det sterkeste i Kigali.

En frittalende Ntaganda i Haag kan lett komme til å skade Rwandas internasjonale omdømme. Landet og president Kagame har i en årrekke nærmest vært en yndling for en rekke vestlige giverland med USA og Storbritannia som ledende beundrere.

Kagame og hans regjering har jo nesten mirakuløst fått den smadrede nasjonen på beina igjen etter folkemordet for 19 år siden. Mange ser landets økonomiske utvikling som modell for andre afrikanske land.

Det glansbildet kan altså slå sprekker om Ntaganda kommer seg velberget på flyet til Haag fra den amerikanske ambassaden i Kigali.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt