NRK Meny
Normal

Frykter forverring av situasjonen i Syria

Dødstallene stiger etter syv eksplosjoner i Syria mandag. FNs generalsekretær Ban Ki-moon er bekymret for at borgerkrigen aldri tar slutt.

Syria eksplosjon Tartus

EKSPLODERTE: Dødstallene stiger etter at syv eksplosjoner rammet Bashar al-Assads kjerneområder mandag. 148 mennesker har omkommet, og 200 er såret. FNs generalsekretær frykter forverring av situasjonen i Syria.

Foto: SANA / Reuters

Dødstallene stiger etter at syv eksplosjoner rammet bussholdeplasser, sykehus og andre sivile mål i Jableh og Tartus på middelhavskysten mandag morgen.

Byene ligger innenfor Bashar al-Assads kjerneområder, som så langt har vært spart for de blodigste voldshandlingene i den syriske krigen.

Mandagens selvmordsbomber har rammet hundrevis av sivile syrere. 148 personer har omkommet, og minst 200 er skadet.

Ban Ki-moon

FRYKTER FORVERRING: FNs generalsekretær Ban Ki-moon er urolig for sikkerhetssituasjonen i Syria etter angrepene mandag.

Foto: Sandro Campardo / Ap

Bekymret for at krigen eskalerer

FNs generalsekretær er nå bekymret for at krigen eskalerer ytterligere. Han er urolig for områdene i og rundt Damaskus.

– Ban fordømmer terrorangrepene i Jableh og Tartus som har gått utover hundrevis av mennesker, sier generalsekretærens talskvinne Stephane Dujarric til AFP.

I februar ba han alle parter føye seg etter forslaget til USA og Russland om våpenhvile. Nå frykter han at sikkerhetssituasjonen for sivile er i ferd med å bli enda verre.

– Våpenhvilen holder stort sett, selv om vi har hatt noen hendelser, sa generalsekretæren etter de syriske fredsforhandlingene startet i februar.

Nå har freden nok en gang blitt utfordret.

– Områdene rundt Daraya, Aleppo og Idlib i det nordlige Homs soner Ban Ki-moon er ekstra bekymret for, sier Dujarric.

Syria eksplosjon Jableh

RASERT: Ødeleggelsene er enorme etter bombeangrepet i Bableh og Tartus mandag. Byene har tidligere ikke vært rammet av borgerkrigen.

Foto: STRINGER / Afp
MIDEAST-CRISIS-SYRIA/LATAKIA

MISTET LIVET: 8 barn var blant ofrene etter de syv bombeksplosjonene i Syria mandag. Her ligger en teddybjørn igjen utenfor sykehuset i Jableh.

Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

Bombet barn og brente biler

Terrorangrepene mandag har vært både brutale og blodige, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Lederen for SOHR, Rami Abdel Rahman, sier dette var «uten tvil de blodigste angrepene» i de to byene siden borgerkrigen i Syria begynte i 2011.

Blant ofrene var minst åtte barn, opplyser organisasjonen.

– Jeg trodde krigen var over og at jeg var trygg. Men jeg er overrasket over å oppleve at krigen raser fortsatt her, sier en universitetsstudent i Jableh til AFP.

Området har vært relativt skjermet fra den blodige konflikten i Syria som har kostet nesten 300.000 mennesker livet de siste drøye fem årene.

– Det er første gang vi hører eksplosjoner i Tartus, og første gang vi ser døde mennesker eller avrevne kroppsdeler her, sier den 42 år gamle bankfunksjonæren Shady Osman til AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt