Hopp til innhold

Frykter for franske småbutikkers fremtid

En ekte franskmann kjøper bagetten hos det lokale bakeriet – «la boulangerie » – og biffen hos slakteren – «la boucherie». Nå trues de tradisjonelle småbutikkene av en eksplosjon av gigantiske supermarkeder.

Bokhandleren i Toulon

Bokhandleren i Toulon, David, har solgt bøker i 35 år.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kristian Elster i Toulon
Foto: NRK

– Det er dramatisk, ja. Folk har ikke penger å handle for, sier bokhandleren David til NRK.no.

Har har solgt bøker i middelhavsbyen Toulon i 35 år, men kan ikke huske at det har vært så ille før.

– Alle småkjøpmennene sliter. Stadig flere ber meg legge til side varer, eller å få legge til side noe til de får penger, sier den 59 år gamle bokhandleren.

Apotek i Nice

En stor del av franske apotek er fortsatt privateid, men er i fare for å bli presset ut av store kjeder. Dette apoteket i Nice er ikke stengt, det er i ferd med åpne for morgenen.

Foto: Kristian Elster / NRK

1,2 millioner småkjøpmenn

Napoleon kalte i sin tid arvefienden Storbritannia for «et land av småkjøpmenn», men beskrivelsen passer minst like godt på Frankrike.

Alt i alt er det ca. 1,2 millioner av dem, småbutikkene som ikke er en del av noe kjede og der eieren – eller hans kone – står bak disken.

Ofte ligger de tett etter hverandre i småbyenes hovedgater, ostehandleren – «le fromagerie», kakebutikken – «le patisserie» og isenkrambutikken – «le quinqaillerie».

Boulangerie de Pin

Boulangerie de Pin i Nice. Her setter de sin lit til at folk alltid vil spise brød, men de skulle de velge kaker i stedet, selger de det også.

Foto: Kristian Elster / NRK

Er småbyen hakket større enn de aller minste, så har de gjerne en krydderhandler – «episserie »- og såpehandler – «savonnerie» – også.

Brød og kaker

I Boulangerie de Pin i Nice selger de både brød og kaker.

Datteren til innehaveren står bak disken. Hun vil ikke ut med navnet sitt eller la seg fotografere, men snakker villig om problemene i bransjen.

– Vi selger mindre dyre kaker enn før, men folk må selvfølgelig ha brød, sier hun til NRK.no.

d'Auchan

Shopping i høyt tempo på Auchan da kjeden feiret 50 år i fjor.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

54 kasser på rad

Det er ikke bare den økonomiske krisen som truer kjøpesentrene, i kanskje like stor grad er den skyldes en egen fransk oppfinnelse.

Mens amerikanerne har funnet opp kjøpesenteret – «the mall» – med mange butikker under et tak, har franskmennene funnet opp hypermarkedet «le hypermarchè», alt på samme gulv.

Utenfor Perpignan, helt sør i Frankrike nær grensen til Spania, ligger et av de største: Auchan.

Her er alt på ett gulv; hvitevarer og elektronikk, hagemøbler og innemøbler, kopper og kar, klær og sko, hagler og fiskestenger, noen hundre hyllemeter med ost og en ferskfiskavdeling som ville fått enhver norsk fiskehandler til å rødme av utilstrekkelighet.

54 kasser på rekke og rad, noen hundre meter med kasser, sørger for at køen sjelden blir uoverkommelig.

Carrefour

Salg, salg, salg på Carrefour Planet utenfor Nice.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Frankrike har to av verdens giganter innen varehandel.
Carrefour er verdens nest største kjede, bare slått av amerikanske Wal-Mart.
Auchan er noe mindre, og med 269.000 ansatte i 1375 hyper- og supermarkeder i 12 land er også det selskapet et av verdens største.

Siden Nicolas Sarkozy ble president i 2007 har det veksten i antall nye hypermarkeder vært sterkere enn noen gang.

Merker konkurransen

En av butikkene som merker konkurransen er en liten lekebutikk i Toulon sentrum.
Butikken er ikke stor, og ekteparet i 50-årene som driver butikken har tatt i bruk store deler av fortauet utenfor for å vise frem varene.

-Folk har dårligere råd. Da drar de til Carrefour, og vi kan ikke konkurrere med dem. Men, vi har finere leker, legger hun til med et smil.

Lekebutikk i Toulon

Ekteparet som eier lekebutikken i Toulon tar i bruk fortauet for å lokke kunder, men sliter økonomisk.

Foto: Kristian Elster / NRK

35-timersuken

Et av de kraftigste ankepunktene for kjøpmennene er 35-timersuken, som ble innført i år 2000.

Den tillater arbeiderne å jobbe fire timer overtid i uken, men er behovet større en uke, så må det enten ansettes en medarbeider til, eller eieren må gjøre jobben.

Nicolas Sarkozy har innført mindre lettelser i 35-timersuken, men François Hollande har sagt at han vil gjeninnføre den strengere versjonen om han blir valgt til president.

Mindre regler og lavere skatter

Under valgkampen før presidentvalget i 2007 kom Nicolas Sarkozy med flere løfter om bedring for småkjøpmennene.

De skulle få færre lover og regler å forholde seg til, ikke uviktig i det byråkratiserte Frankrike, og de skulle betale lavere skatter.

Fem år senere er få, om noen, av løftene gjennomført. Bokhandleren i Toulon har bestemt seg for hva han skal gjøre ved søndagenes valg.

-Jeg stemmer ikke, De er opportunister alle sammen. Det hele er en komedie, eller enda bedre, en maskerade, sier David til NRK.no.

Auchan d'Englos

De enorme «hypermarkedene» kan ha så mange som 54 kasser på rad.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt