Frykter for livet til innesperrede gruvearbeidere

950 arbeidere er innesperret i en gullgruve i Sør-Afrika. – Jeg redd for at de ikke får luft og kan komme til å dø der nede, sier fagforeningslederen til NRK.

Joseph Mathunjwa, president i fagforeningen for gruvearbeiderne i Sør-Afrika, AMCU

FAGFORENINGSLEDER: Joseph Mathunjwa frykter liv kan gå tapt i gruven, men talsmannen for gruveledelsen hevder arbeiderne er trygge.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Arbeiderne har stått fast siden onsdag kveld, da strømmen gikk i gruveanlegget etter et uvær i provinsen Free State.

– Jeg er ekstremt bekymret. Jeg redd for at de ikke får luft og kan komme til å dø der nede.

Det sier Joseph Mathunjwa, president i fagforeningen for gruvearbeiderne i Sør-Afrika (AMCU) på telefon til NRK.

Han forteller at 950 arbeidere fortsatt er innestengt under jorda. Gruven går så dypt som 2–3 kilometer under bakken.

– Skandale

Eierne er forpliktet til å ha generatorer som gir gruven strøm ved strømbrudd. Men ifølge fagforeningslederen er ikke generatorene som er brakt til stedet kraftige nok. Dermed fungerer ikke ventilasjonssystemet en gang, sier han.

– Dette viser hvor lite livene til gruvearbeidere verdsettes i Sør-Afrika. Det er en liten kostnad å investere i generatorer for å kunne redde liv i en slik situasjon vi er i nå, men ledelsen har ikke prioritert dette. Det er en skandale, sier Mathunjwa.

Hevder arbeiderne er trygge

Talsmann James Wellsted i gruveselskapet Sibanye-Stillwater sier de sliter med å få startet opp heisene med nødaggregat.

Men han hevder at arbeiderne skal være i god behold, og at mat og vann er brakt ned i gruva.

– Vi har sendt ned redningsteam, alle arbeiderne er gjort rede for og vi forsøker å få dem ut derfra så raskt som mulig, sier Wellsted til TV-kanalen ENCA.

Fagforeningen er imidlertid mer bekymret. Så langt torsdag er bare 65 av arbeiderne hentet opp.

Farlig jobb

Fagforeningen ber gruveselskapet om å få fortgang i redningsarbeidet. De mener dette er en ekstrem hendelse med tanke på det store antallet arbeidere som er rammet.

Mathunjwa forteller at arbeiderne tjener rundt 5500 kroner i måneden på den farlige jobben under jorda.

– De har vært innesperret siden i går kveld, og de har verken mat eller drikke. Det avgjørende nå er å få generatorer på plass, slik at folk kan få luft og heisen starte igjen. Men tiden går fort. Liv kan gå tapt, frykter han.

Fagforeningen frykter flere liv kan være truet på grunn av dehydrering og blodsukkerproblemer. De er også bekymret for at flere av arbeiderne går på faste medisiner som de nå er uten tilgang til, melder den sør afrikanske tv-kanalen enca.

Sør-Afrika er rikt på mineraler. Noen av verdens dypeste gullgruver ligger i landet.

I august døde fem gruvearbeidere etter at en del av en gruve raste sammen utenfor Johannesburg.

Laster kart, vennligst vent...

HER LIGGER DET: Gruven ligger i provinsen Free State i Sør-Afrika.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt