Frykter for livet i Bangkok

BANGKOK (NRK): Jakten pågår nå etter bombemannen i gul skjorte og minst en til som han skal ha samarbeidet med. Så lenge gjerningsmennene er på frifot, styrer turistene unna Bangkok.

THAILAND-UNREST-BOMBING

Utenlandske turister viser sin respekt ved tempelet der 22 mennesker ble drept mandag.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

– Vi ser også etter flere mistenkte i forbindelse med eksplosjonen. Denne typen angrep er vanligvis ikke planlagt og utført av kun en person, sier Prawut Thawornsiri, talsmann for politiet, ifølge Reuters.

Thailands politisjef går enda lengre i antagelsene, og sier at det er helt sikkert at mannen de mistenker hadde medsammensvorne.

– Han gjorde det ikke alene, det er sikkert. Han er en del av et nettverk, sier politisjef Somyot Poompanmoung ifølge Ap.

Les også: – Den hovedmistenkte er en del av et nettverk

THAILAND-SEASIA-MIGRANTS

Politisjef Somyot Poompanmoung er sikker på at bombemannen tilhørte et nettverk.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Politiet sier de nå har mindre tiltro til at bomben som ble kastet ned i elv i går, var knyttet til bomben på mandag.
– De kan kanskje være snakk om noen som ønsker å kopiere, sier Poompanmoung.

Kan være utlending

Myndighetene har nå utlovd en dusør på en million baht, omtrent 210.000 kroner, til den som har opplysninger som før til arrestasjonen av bombemannen.

Politiet tror også at bombemannen kan være av utenlandsk opprinnelse. De baserer antagelsen på mannens utseende.
– Jeg er sikker på at thailendere er involvert, sier Poompanmoung. – Men jeg sier ikke at det bare er thailendere.

Laster Twitter-innhold

Redd for å være i Bangkok

NRK-journalist Anders Tvegård er i Bangkok, og han sier byen har endret seg siden han var der siste for to uker siden.

Anders Tvegård i Bangkok

NRK-journalist Anders Tvegård ved eksplosjonsstedet.

Foto: NRK

– Det er høyere beredskap i Bangkok. Det er mye mer vakthold her nå, forteller Tvegård.

Les også: Avlyser reiser til Bangkok

Han sier hotellene merker turistenes frykt for å komme til hovedstaden.

– Turister har avbestilt etter bombeangrepet eller velger å være lenger på øyene eller nord i landet siden gjerningsmannen fortsatt er på frifot, sier Tvegård.

Frykter for livet

Der hvor bomben gikk av, er det igjen åpnet for turister. Krateret i asfalten er fylt igjen, og malt med hvit maling. NRK møter en blomsterselger ved eksplosjonspunktet. Hun hadde fri da bomben gikk av.

– Jeg er redd, men livet må gå videre, sier Khumpah Yodsrimeang.

Blomsterselger ved eksplosjonspunktet

Khumpah Yodsrimeang som selger blomster ved tempelet sier hun ikke har noe valg, hun må være på jobb selv om hun er redd.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Dette er første dag siden angrepet blomsterselgerne er tilbake. De selger blomstene rett ved tempelet.

Ved tempelet er det lagt ned mange blomster og kort. På ett kort står det "sterkere sammen", som også er blitt det offentlige slagordet etter terrorbomben.

– Jeg er lei meg for de uskyldige menneskene som måtte betale for noe de ikke er involvert i, og nå ikke har en mulighet til å leve livene sine på grunn av noen andres agenda, forteller Nuansupha Sarunsikarin, en av de fremmøtte, til Ap.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt