Hopp til innhold

Halvparten av turistene er borte - frykter for gresk øyturisme

På den greske øya Syros tjener restaurantene bare en tidel av det de gjorde i fjor, nå frykter mange på den lille øya at vinteren kommer til å bli lang.

Pavravos Michel

Pavravos Michel, leder for turistkontoret på Syros, forteller om en nedgang på 40 prosent i turismen denne sesongen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Hellas

Leonardas Roussos med gjest

Restauranteier Leonardas Roussos (t.v.) med en gjest i kjelleren på restauranten hans.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
– I går fikk jeg inn 65 euro, mot 650 euro om dagen i fjor. De tre siste ukene har vært hele døde, forteller Leonardas Roussos, som driver Lilis på Syros.

Han er kjent for sin gode tradisjonelle greske mat, og folk kommer vanligvis langveisfra for å spise hos mannen som tidligere er kåret til Hellas' beste kokk.

Men det var før.

– Selvfølgelig frykter jeg for framtiden. Dette kan ikke fortsette, men jeg kan jo ikke bare gi opp heller, sier mannen som nå gjør alt selv.

Der han tidligere hadde ti ansatte, er det nå bare Leonardos og en til igjen. De gjør alt fra å lage maten, rydde bordene til å reparere huset.

– Dette har vært i min familie i mange år og jeg vil kjempe til det siste for at det fortsatt skal være det, men det kommer til å bli tøft hvis ikke turistene kommer tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barn på stranden på Syros

Turistsesongen har ikke startet for fullt ennå, men det er allerede klart at det er færre barn enn vanlig som bader på stranden på Syros.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Mest greske turister

Syros, som ligger i Kykladene, er på mange måter dobbelt rammet av den økonomiske krisen.

Se Syros på kartet nederst i saken.

Ikke bare er innbyggerne selv rammet av arbeidsledighet og kutt i offentlige lønninger.

70 prosent av turistene, som gir øybefolkningen sårt tiltrengte ekstrainntekter, er grekere. Og siden den økonomiske krisen traff landet for alvor har nær halvparten av dem holdt seg hjemme.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Halvparten av turistene er borte - frykter for gresk øyturisme

Se Kristian Aanensen rapportere fra Syros.

Det vil si et inntektstap på mange titalls millioner kroner i året for det lille øysamfunnet. Noe som direkte går ut over de mange tavernaene og hotellene.

Restauranten til Nikolaos Dekavallas

Bordene på restauranten til Nikolaos Dekavallas er tomme for turister.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi har hatt en turismenedgang på rundt 40 prosent så langt denne sesongen, og det ser ikke lyst ut for resten av året, sier Pavravos Michel, leder for turistkontoret på øya.

– Jeg tror ikke det kommer så mange turister i år på grunn av frykten for streiker og mange avventer nok resultatet av valget på søndag, sier Michel, som har en plan.

– Vi forsøker nå å avertere i Norske og skandinaviske aviser og håper markedet vil stabilisere seg og at nedgangen stopper opp. For vi er milevis unna toppåret i 2010. Så for å få turistene tilbake må nok prisene senkes, og smilene beholdes. For sola er jo den samme, sier Michel med et bredt smil rundt munnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Handlegaten på Syros

Det er lite aktivitet i handlegaten på Syros.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

17 millioner besøkende

Hellas besøkes årlig av over 17 millioner mennesker som bidrar med mer enn 15 prosent av landets BNP, av disse er rundt 350 000 nordmenn, og mange av dem besøker Kykladene i Egeerhavet.

Som i alt består av 220 store og små øyer der de mest kjente kanskje er Santorini, Paros og Mykonos. I tillegg til Syros.

Det finnes mange overnattingssteder på Syros, og ingen av dem er fullbooket.

– Det har bare gått fra vondt til verre. Vi har nå kun gjester på tre av rommene, forteller Charzaris Spylos, som driver et av byens mer eksklusive hoteller like ved vannkanten.

Og han er ikke alene. Ingen av hotellene NRK besøkte var i nærheten av å ha fulle hus.

– Mange butikker og restauranter har allerede gått konkurs og mange kommer til å følge etter i løpet av sesongen. Vi har allerede 30–40 prosent mindre omsetning enn i fjor og jeg aner ikke hva som kommer til å skje i august. Hvis det ikke blir bedre kan vi kanskje bare overleve ett år til. Så nå håper vi på nordmenn og dansker kan komme å redde oss, sier restauranteier Nikolaos Dekavallas med et skjevt smil.

Kuttet lønningene med 40 prosent

Syros er rik på historie, og har skrevet seg inn i verdenslitteraturen gjennom Homers Odysseen.

På øyas østkyst ligger den største byen og Kylkadenes administrative sete, Hermeoupolis. Det er fra denne byen ordfører Giannis Dekavallas med bekymring ser på fremtiden.

– Jeg har vært ordfører i denne byen i 22 år, aldri har jeg opplevd en lignende krise. Folk kommer til meg og er oppriktig bekymret for fremtiden, og med en så kraftig nedgang i den viktige turismen så frykter vi litt for fremtiden. Men samtidig har vi flere ben å stå på, sier Dekavallas.

For selv om turismen er viktig for den lille greske øya, så finnes det også andre leveveier. Mange er ansatt i offentlig sektor og selv om de har kuttet lønningene med 40 prosent er byens turistsjef optimistisk.

– Vi må kutte prisene og være mer kreative. For dem som klarer seg gjennom krisen vil komme styrket ut på den andre siden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ungdommer ved bassenget

Fortsatt kommer noen greske ungdommer fra fastlandet for å nyte sol og hav på Syros.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Langt mellom gjestene

Med det kommende valget i sikte er det mange som holder seg hjemme denne helgen, og langs hele strandpromenaden er det langt mellom gjestene.

På normale dager syder det av liv, nå var det bare noen titalls bord som var opptatt.

Enda roligere er det oppe i fjellsiden hos Leonardos.

– Jeg forventer ikke noe storinnrykk i dag. Grekerne holder seg hjemme, men får vi bare håpe at de finner veien tilbake i slutten av juli og august.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt