Hopp til innhold

Frykter flere terrorbrødre

Brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui er det tredje brødreparet som er involvert i et stort terrorangrep i Europa det siste drøye året.

Khalid (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui

Khalid (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui er det tredje brødreparet på et drøyt år som er innblandet i et terrorangrep.

De to belgiske brødrene Ibrahim El Bakraoui (30) og Khalid El Bakraoui (27) er navngitt av myndighetene som antatte gjerningspersoner bak terrorangrepene i Brussel.

Cherif Kouachi

Chérif Kouachi, en av brødrene bak terrorangrepet på Charlie Hebdo i januar i fjor, fotografert i 2008.

Foto: REUTERS TV

Yngstebror Khalid El Bakraoui sto bak angrepet på metrostasjonen Maelbeek, mens eldstemann Ibrahim El Bakraoui var en av de to som sprengte seg i luften på flyplassen.

Også i de to terrorangrepene i Paris i 2015 hadde brødre sentrale roller.

Brødrene Chérif (32) og Said Kouachi (34) sto bak angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar i fjor.

Det var de to brødrene som trengte seg inn i redaksjonslokalet og drepte 12 mennesker. Begge ble drept i en skuddveksling med politiet to dager senere.

Under terrorangrepet i Paris 13. november var brødrene Brahim (31) og Salah Abdeslam begge sentrale.

Brahim sprengte seg selv utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan etter å ha vært med på å drepe 39 personer.

Salah Abdeslam (26) skulle etter egen forklaring ha vært en av selvmordsbomberne i Paris 13. november, men trakk seg i siste liten. Han var også involvert i forberedelsene til Paris-angrepet og ble til slutt arrestert i Brussel sist fredag etter en fire måneders menneskejakt.

Brahim (t.h.) og Salah Abdeslam

Brahim (t.h.) og Salah Abdeslam var begge involvert i Paris-terroren.

– Radikaliser hverandre

– Det er et fullstendig naturlig fenomen, sier Marc Sageman til AFP. Han er psykiater og tidligere CIA-agent og var en av de første til å identifisere fenomenet med terrorbrødre i sin bok «Understanding Terror Networks» - «Forstå terrornettverk» fra 2003.

Han sier at alle overvåkingstiltakene som er satt i verk etter 11. september 2001 gjør at potensielle terrorister holder seg inne i en liten sirkel av de man stoler på.

– De vokser opp sammen. De skaper seg en identitet som forsvarer av islam under angrep, av kvinner og barn som blir drept i luftangrep. De radikaliserer og forsterker hverandre, sier han.

Brødreparet Tamerlan (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev

Brødreparet Tamerlan (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev sto bak terrorangrepet på Boston maraton 15. april 2013. Tamerlan ble drept etter en politijakt, mens Dzjokhar er dømt til døden.

Foto: AP

Ser etter flere med samme etternavn

De tre brødreparene fra Frankrike er langt fra de eneste tilfellene av terrorbrødre.

Brødreparet Tamerlan (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev sto bak terrorangrepet på Boston maraton 15. april 2013.

Mohamed Merah

Mohamed Merah drepte sju mennesker i Toulouse-området i 2012. Han ble drept i en skuddveksling med politiet.

Foto: HO

I 2012 drepte Mohamed Merah sju mennesker i terrorangrep i Toulouse-området. I forrige uke ble det kjent at broren hans stilles for retten, siktet for å ha hjulpet til med terrorangrepene.

Det var tre brødrepar blant de 19 terroristene som utførte angrepene i 11. september 2001.

– Vi har mange eksempler innen terrorisme, fra forskjellige former for angrep i Indonesia, Midtøsten og Nord-Irland, sier professor i kriminologi ved University of Massachusetts, John Horgan, om brødrefenomenet.

Ifølge AFP er franske og belgiske myndigheter klar over fenomenet og har en rekke tilfeller der det er to, tre eller fire med samme etternavn på listene over dem som overvåkes som mulige terrorister.

SISTE NYTT

Siste nytt