UD har opprettet kontakt med beduinmiljøet på Sinaihalvøya

NUWEIBA (NRK): Det foregår akkurat nå knallharde forhandlinger på Sinaihalvøya der egyptiske myndigheter nekter å frigi fangene som kidnapperne krever løslatt i bytte mot den norske sørlandskvinnen. Nå har UD opprettet direkte kontakt med beduinmiljøet i området.

Det foregår akkurat nå knallharde forhandlinger på Sinai der egyptiske myndigheter nekter å frigi fangene som kidnapperne krever løslatt i bytte mot den norske sørlandskvinnen.

Video: Her ble den norske kvinnen kidnappet torsdag kveld.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Fjellene på Sinaihalvøya er beduinterritorium. De er tørre, ugjestmilde og fulle av steder for dem som vil gjemme seg.

Myndighetene har alltid hatt liten kontroll her, og enda mindre nå etter revolusjonen og Hosni Mubaraks fall.

Voldsom aksjon

Det var her i disse bakkene sørlandskvinnen ble kidnappet for nå fire dager siden i en voldsom aksjon.

Harby Salama

Harby Salama kjenner godt til forhandlingene mellom kidnapperne og lokal myndigheter.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Kidnappernes bil traff den andre bilen ved denne dumpen i veien, der bilene måtte saktne farten. Han kjørte forbi og prøvde å få han til å stoppe. Da han ikke gjorde det, krasjet kidnapperne inn i bilen, forteller Harby Salam til NRK mens han peker og gestikulerer. Han er beduin fra området og har forsøkt å bistå i forhandlingene for å få løslatt gislene.

Han kan fortelle at det er færre politisperringer her nå enn tidligere, før han tar oss med noen kilometer videre, til kjerreveien hvor kidnapperne kom seg unna hovedveien.

Forhandlingene har de siste timene blitt intensivert og det siste døgnet har lokalt politi forhandlet direkte med gisseltagerne. Ifølge lokalmyndigheter kan det være snakk om timer, men forhandlingene er harde.

Vanligvis løser slike kidnappingssaker seg ganske fort, men denne gangen har det vært vanskeligere.

– Familien er bekymret

Kidnapperne krever nemlig to familiemedlemmer løslatt, noe myndighetene i Kairo nekter, men de kan være på vei mot et kompromiss der de to blir løslatt mot kausjon.

– Det er en av fangene som er problemet. Han ble arrestert for å ha angrep sikkerhetsfolk med våpen og for å ha stjålet et kjøretøy. Det er derfor vanskelig for myndighetene å løslate ham, og kidnapperne står hardt på at de vil ha ut broren sin. Regjeringen sier også at hvis de slipper han vil vi få mange flere kidnappinger, sier Salam.

Det foregår akkurat nå knallharde forhandlinger på Sinai der egyptiske myndigheter nekter å frigi fangene som kidnapperne krever løslatt i bytte mot den norske sørlandskvinnen.

Video: Ifølge lokalt politi er det nå rundt 80 prosent stor sannsynlighet at de to blir løslatt i kveld.

Familien til den kidnappede israelske mannen har tidligere sagt at de har blitt lovet er løsning innen mandag, men timene går fort i den egyptiske ørken.

– Vi har ikke noe nytt om situasjonen, men vi har opprettet kontakt med beduinmiljøet på Sinaihalvøya og henter inn informasjon om situasjonen, sier UDs kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i ettermiddag.

Er dere optimistiske med tanke på at denne saken vil få et godt utfall?

– Vi ser alvorlig på situasjonen, men på bakgrunn av den informasjonen vi har tror vi den kommer løse seg på en god måte. Når kan vi ikke si noe om.

Hvordan har den norske familien det?

– Vi er i jevnlig kontakt med familien og de er selvfølgelig veldig bekymret og håper på en snarlig og positiv løsning, sier Imerslund.

Mange gisselaksjoner

Kriminelle på Sinaihalvøya har siden Mubaraks fall tatt stadig flere gisler her. Dette har oftest gått ut over afrikanske flyktninger, og flere familier i Norge er blitt presset for penger etter kidnappinger i området.

Bistandsaktuelt skrev i september at det var rundt 20 pågående saker der norsk-eritreere ble presset for pengebeløp opp til flere hundre tusen kroner. Noen flyktninger blir også kidnappet i Sudan, og solgt videre til grupper i Egypt.

Egyptiske myndigheter startet i august militæroperasjoner for å slå ned på ekstremistiske og kriminelle grupperinger på Sinai, skrev New York Timesi oktober. De viste til tall fra ulike menneskerettsorganisasjoner som anslo at opptil 4.000 personer kan ha dødd, og 7.000 blitt torturert, i området.

Både norske og israelske myndigheter har advart mot faren for kidnappinger i visse områder av Sinai. UD har tatt denne problemstillingen direkte opp med egyptiske myndigheter.

Den norske kvinnen og den israelske mannen som ble kidnappet torsdag var på vei mellom turiststedene Taba og Dahab i det sørlige Sinai.

SISTE NYTT

Siste nytt