Hopp til innhold

– Hvis vi ikke protesterer vil dette bare fortsette

– Da jeg hørte om bortføringene føltes det som det var mine søstre som var tatt til fange, sier Malala Yousafzai om kidnappingene i Nigeria. Både hun og Michelle Obama protesterer.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai spør seg hvordan det er mulig å behandle sine egne søstre så dårlig som det Boko Haram gjør med jentene de har bortført.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Skoleeleven og bloggeren Malala Yousafzai ble verdenskjent da hun ble skutt av Taliban fordi hun kjemper for at jenter skal få utdanning. Nå sier hun til BBC at hun er bekymret for at flere jenter skal bli kidnappet slik over 200 jenter i Nigeria har opplevd.

Jentene ble kidnappet midt på natten 14. april, fra en internatskole i byen Chibok nordøst i Nigeria.

Abubakar Shekau, leder Boko Haram

Abubakar Shekau er leder for Boko Haram.

Foto: Uncredited / Ap

Lederen for den ekstreme islamistgruppen Boko Haram, Abubakar Shekau, har truet med å selge skolejentene som stort sett er mellom 16 og 18 år gamle. Han har sagt at de i utgangspunktet ikke burde ha vært på skolen, men heller bør gifte seg.

– Hvordan kan de ta sine egne søstre til fange og behandle dem så dårlig, sier Malala Yousafzai til CNN. Hun er meget bekymret over det som er skjedd.

– Hvis vi forblir stille vil dette spre seg, det vil skje oftere og oftere, sier den unge pakistanske aktivisten.

Søndag ble åtte nye jenter i alderen 12–15 år bortført fra en landsby sørøst i Nigeria.

16-åringen overlevde skuddene mot hodet i 2012 og slåss nå for at jenter i hele verden skal ha rett til utdanning.

Og hun er i godt selskap når hun protesterer. FNs generalsekretær Kofi Annan har kritisert både regjeringen i Nigeria og nabolandene og har bedt dem ta i bruk alle virkemidler for å få satt de unge kvinnene fri.

Obama protesterer

USAs president Barack Obama har kalt kidnappingen hjerteskjærende og Michelle Obama sier på Twitter at hun ber for jentene.

– Det er på tide at få brakt jentene hjem, sier hun. Bildet er signert "mo", som betyr at hun har skrevet tweeten selv.

Laster Twitter-innhold

Både USA, Storbritannia og Frankrike sendt ekspertteam til Nigeria for å hjelpe landet med å få tak i de bortførte. Kina har lovet at de vil stille all informasjon de får inn via sine satellitter og etterretning til disposisjon.

I går ble det utlovet en dusør til folk som kan hjelpe slik at jentene blir funnet.

Boko Haram skal også ha angrepet en landsby ved grensen mot Kamerun mandag. Da skal rundt 300 mennesker ha blitt drept.

Når Verdens økonomiske forum om Afrika åpner i den nigerianske hovedstaden Abuja i dag, hadde nok president Goodluck Jonathan håpet at det skulle handle mest om Nigeria som Afrikas største oljeprodusent. I stedet ser det ut til at angrepene fra Boko Haram vil ta mye av oppmerksomheten.

SISTE NYTT

Siste nytt