Hopp til innhold

Røde Kors frykter ebola er kommet for å bli

Ebola kan bli en langt større trussel enn verdenssamfunnet innser akkurat nå, frykter Røde Kors. I verste fall kan sykdommen bli endemisk.

Røde Kors i Libera

Flere hundre tusen kan bli smittet av ebola innen januar, frykter Røde Kors. Her er en hjelpearbeider fra organisasjonen på vei inn i et nabolag i Liberias hovedstad for å hente ut en som ikke overlevde virusets herjinger.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

– Det er en reell risiko for at vi ikke får denne sykdommen under kontroll. Hvis det skjer, blir ebola endemisk. Det vil si at det blir en permanent sykdom i dette området, akkurat som malaria er i andre områder, sier Birte Hald til danske DR.

Hun leder Røde Kors sitt arbeid med å bekjempe sykdommen i Vest-Afrika, og har base i Guinea.

– Det er et scenario som ingen ønsker. Så vi må gjøre det vi kan for å stoppe dette utbruddet, sier hun.

Voldsom økning i antall smittede

Nå er over 7000 mennesker smittet av sykdommen, og over 3000 har mistet livet som følge av ebola, og tallene stiger raskt.

– Tallene på antall smittede fordobles hver andre eller tredje uke, det er litt forskjellig fra land til land. Så det er veldig, veldig vanskelig å få dette under kontroll, sier Hald.

LIBERIA-WAFRICA-HEALTH-EBOLA

Hjelpearbeidere fra Røde Kors må stadig hente ut døde som følge av ebolaviruset. Her i Liberias hovedstad Monrovia.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Hun får støtte fra Kåre Mølbak, som er statsepidemiolog ved Statens Serum Institut i Danmark.

– Det er en risiko for at epidemien ikke kommer under kontroll, og at det fortsatt vil være smitte i området i lang tid fremover, sier han til DR.

Krever stor innsats fra verdenssamfunnet

Han har likevel tiltro til at verdenssamfunnet vil gjøre det som er mulig for å forhindre at sykdommen blir endemisk.

– Det er en så alvorlig og drepende sykdom at det vil være en meget, meget stor innsats og motivasjon for å få det brakt under kontroll. Hvis det ikke skjer en markant forbedring vil vi nå over en million smittede innen det neste halvåret, sier Mølbak.

– Det verste scenarioet er dommedagsscenarioet med 1,4 millioner smittede når vi kommer til januar. Vi i Røde Kors tror ikke at det vil bli så ille, men vi kan godt risikere at det kan bli snakk om flere hundretusener. Så når man jo et punkt hvor man slutter å telle, sier Birte Hald.

Hun understreker at det er lovet mange midler til bekjempelse av ebola. Men hun tar det ikke for gitt før hun ser pengene på bordet.

Kåre Mølbak tror det er utenkelig at verdenssamfunnet ikke leverer:

– Det vil komme til å skje, for ellers blir dette en global krise. Men det krever større investeringer enn det vi ser nå.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.