NRK Meny
Normal

Frykter demningskollaps i USA- titusenvis evakuerer

188.000 mennesker i California er bedt om å evakuere i frykt for at demningen Oroville skal briste.

188.000 mennesker i California er bedt om å evakuere i frykt for at demningen Oroville skal briste.

Innbyggerne som bor under USAs høyeste demning nær Oroville, nord i California, ble søndag ettermiddag lokal tid bedt om å forlate hjemmene sine.

Myndighetene har opprettet en rekke evakueringssentre både for folk og dyr, og guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i fylkene Buttle, Sutter og Yuba.

Den største faren ser nå ut til å være over, men politiet understreker at det ennå er for tidlig å si noe om når evakueringen kan oppheves, skriver The Sacramento Bee.

Hull i sidekanal

Kraftig regn og snøvær den siste tiden førte til at den 230 høye demningen ble full og torsdag begynte arbeidet med forsiktig å slippe ut vann. Det er flere sidekanaler for å ta unna vann i nødssituasjoner, men i en av disse er det et stort hull og hele konstruksjonen kan revne, ifølge myndighetene.

Det var i natt norsk tid at vannverket i delstaten meldte at det var forventet at demningen skulle briste i løpet av én time. Flere timer senere fremstår situasjonen ikke like prekær og seks helikoptre var søndag kveld lokal tid i gang med å slippe ut steinblokker over det ødelagte området.

Nedjusterer farenivået

Farenivået er nå blitt redusert fordi vannivået i demningen er blitt lavere. Vann flommer dessuten ikke lenger ut over kantene på sidekanalene, skriver Los Angeles Times.

Laster Twitter-innhold

Innbyggerne i åtte byer, inkludert Oroville, er bedt om å forlate sine hjem umiddelbart. Det er uklart nøyaktig hvor mange som er bedt om å evakuere. Myndighetene opplyser at totalt 188.000 mennesker ble bedt om å evakuere.

Demningen ligger 105 kilometer nord for Sacramento og nær byen Oroville, med 16.000 innbyggere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt