NRK Meny
Normal

Frykter demningskollaps i USA- titusenvis evakuerer

188.000 mennesker i California er bedt om å evakuere i frykt for at demningen Oroville skal briste.

188.000 mennesker i California er bedt om å evakuere i frykt for at demningen Oroville skal briste.

Kilde: NRK/ NTB

Innbyggerne som bor under USAs høyeste demning nær Oroville, nord i California, ble søndag ettermiddag lokal tid bedt om å forlate hjemmene sine.

Myndighetene har opprettet en rekke evakueringssentre både for folk og dyr, og guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i fylkene Buttle, Sutter og Yuba.

Den største faren ser nå ut til å være over, men politiet understreker at det ennå er for tidlig å si noe om når evakueringen kan oppheves, skriver The Sacramento Bee.

Hull i sidekanal

Kraftig regn og snøvær den siste tiden førte til at den 230 høye demningen ble full og torsdag begynte arbeidet med forsiktig å slippe ut vann. Det er flere sidekanaler for å ta unna vann i nødssituasjoner, men i en av disse er det et stort hull og hele konstruksjonen kan revne, ifølge myndighetene.

Det var i natt norsk tid at vannverket i delstaten meldte at det var forventet at demningen skulle briste i løpet av én time. Flere timer senere fremstår situasjonen ikke like prekær og seks helikoptre var søndag kveld lokal tid i gang med å slippe ut steinblokker over det ødelagte området.

Nedjusterer farenivået

Farenivået er nå blitt redusert fordi vannivået i demningen er blitt lavere. Vann flommer dessuten ikke lenger ut over kantene på sidekanalene, skriver Los Angeles Times.

Laster Twitter-innhold

Innbyggerne i åtte byer, inkludert Oroville, er bedt om å forlate sine hjem umiddelbart. Det er uklart nøyaktig hvor mange som er bedt om å evakuere. Myndighetene opplyser at totalt 188.000 mennesker ble bedt om å evakuere.

Demningen ligger 105 kilometer nord for Sacramento og nær byen Oroville, med 16.000 innbyggere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Åtte personer funnet døde på parkeringsplass i Texas

Politiet i San Antonio i Texas opplyser at åtte personer er funnet døde inne i en trailertilhenger på en parkeringsplass utenfor en butikk.