Hopp til innhold

Frykter blodige sammenstøt ved Israels grenser på søndag

Israels statsminister Netanyahu sier hærstyrker har ordre om å beskytte landets grenser. For på søndag planlegger palestinere å demonstrere ved alle grensesperringer mot landet. Norsk Midtøsten-ekspert sier det kan ende blodig.

Israelsk soldat holder vakt ved demonstrasjon på grensen mot Syria

En israelsk soldat holder vakt ved grensen til Syria da en lignende demonstrasjon ble gjennomført i midten av mai. Nå sier statsminister Benjamin Netanyahu at ordren er å opptre tilbakeholdent, men med nødvendig besluttsomhet på søndag.

Foto: Nir Elias / Reuters

På søndag er det tillyst store demonstrasjoner i alle landene som grenser til Israel der palestinske flyktninger oppholder seg. Palestinerne har oppfordret til å gjennomføre en marsj mot Israels grenser. Aksjonen skal markere 44-årsdagen for begynnelsen på Seksdagerskrigen i 1967. Det var da Israel erobret blant annet Vestbredden, Gazastripen, Øst-Jerusalem og Golan-høydene.

Les også: Anspent møte mellom USA og Israel
Les også: Netanyahu: – Kan ikke gå tilbake til 67-grensen

Marsjen er den andre på under en måned for palestinere i Libanon, Syria, på Vestbredden og Gaza.

I midten av mai ble 13 palestinere drept da israelske soldater forsøkte å hindre tusener av palestinske demonstranter i å krysse grensene inn til landet fra disse områdene.

– Dette er noe nytt for Israel. De har aldri vært vant til at palestinske flyktninger truer med å storme grensene, og dermed er det et helt nytt fenomen for israelerne, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage til NRK.

Palestinsk aktivist med flagg i kampsone utenfor Jerusalem

En palestinsk aktivist vaier et flagg mitt i en kaotisk gate utenfor Jerusalem under markeringene den 15. mai.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Hun forteller at demonstrasjonene som nå skjer blant flyktningene i nabolandene til Israel viser en ny holdning. Demonstrasjonene viser ifølge Waage at det har bredt seg en utolmodighet som skaper vilje til aksjoner blant flyktninger spesielt i Syria og Libanon. Flyktninger som ikke har blitt inkludert i det som har vært av fredssamtaler og forhandlinger, og som føler seg glemt.

– Disse palestinerne har nå blitt sterkt påvirket av den så kalte arabiske våren med demonstrasjoner fra unge mennesker som tar skjeen i egne hender for å felle makthavere, sier Waage.

– Ordren er å beskytte grensene våre

Benjamin Netanyahu taler

Benjamin Netanyahu uttalte seg om faren for sammenstøt i en tale i dag.

Foto: Dan Balilty / Ap

Med demonstrasjonene på søndag nært forestående valgte Israels statsminister å gå ut med en klar og tydelig advarsel til de palestinske aksjonistene.

– Som alle land i verden har Israel rett og plikt til å bevokte og forsvare sine grenser. Derfor er mine ordre klare: Opptre tilbakeholdent, men med den nødvendige besluttsomhet for å beskytte våre grenser, våre fellesskap og være borgere, sa statsminister Benjamin Netanyahu i en tale i dag.

De siste dagene har grensevaktholdet flere steder blitt styrket. Blant annet skal israelske soldater på grensen mot Libanon være i gang med å sette opp ekstra piggtrådgjerder, melder nyhetsbyrået AFP som er til stede ved grensen. Den libanesiske hæren har også erklært grenseområdet til å være en lukket militær sone i tiden fram til demonstrasjonene på søndag, melder den libanesiske avisa The Daily Star.

Israelsk soldat setter opp piggtråd på Libanon-grensen

Israelske soldater forsterker gjerder og piggtråd på grensen til Libanon fram mot de ventede markeringene.

Foto: KARAMALLAH DAHER / Reuters

Også de fredsbevarende styrkene fra FN som er stasjonert i Libanon har uttrykt at de vil gjøre alt i sin makt for å unngå nye sammenstøt av den typen som skjedde ved forrige grensemarkering i midten av mai.

– Vi har ikke råd til å se en gjentakelse av tragedien som skjedde den 15. mai. Vi respekterer retten det palestinske folk har til å demonstrere og kreve sine rettigheter, men vi vil ikke at tragedien skal gjenta seg, uttalate FNs koordinator i Libanon Michael Williams ifølge den libanesiske avisa.

– Vil ikke nøle med å skyte

Den norske Midtøsten-forskeren Hilde Henriksen Waage er derimot klar på at israelerne kan komme til å bruke harde metoder. Slik hun ser det er situasjonen ny for sikkerhetsstyrkene i landet. Likevel mener hun den klare holdningen både i hæren og blant israelske politikerne er at slike storminger av grensen blir tolket som brudd på nasjonal sikkerhet - noe de ikke tar lett på.

Hilde Henriksen Waage

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage tviler ikke på at Israel vil bruke harde midler for å unngå at demonstrantene krysser grensene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– De vil ikke nøle med å bruke tåregass og skyte med skarpt mot de som eventuelt prøver å krysse israelske grenser. Det er det ingen tvil om at de vil gjøre, sier Waage til NRK.

Hun sier at det er mye som tyder på at store mengder palestinere som lever som flyktninger i Libanon og Syria er svært frustrerte med den fastlåste situasjonen. De er ikke fornøyde med hverken Israel eller de palestinske lederne. For tiden jobber disse palestinske lederne i storpolitikken for å få anerkjent en egen palestinsk stat i FN.

Les også: Palestinerne med «vervekampanje»

Mange demonstanter kan derimot tyde på at håpet om politiske løsninger svinner for de unge. En av de høyerestående rådgiverne til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa også i går at det kan bli stort på søndag.

– Søndag den 5. juni blir ikke noen vanlig dag, sa tidligere telekommunikasjonsminister fra partiet Fatah, Sabri Saidam, til Huffington Post under et besøk i USA. Han pekte på at fortsatt stillstand i fredsarbeidet og videre bygging av israelske bosetninger på Vestbredden kan lede til en "tredje intifada".

Heller ikke Hilde Henriksen Waage mener det går riktig vei. Også demonstrasjonene ved grensene kan gå veldig galt mener hun.

Hvor galt kan det gå?

– Det kan gå riktig galt fordi det for Israel er et spørsmål om nasjonal sikkerhet. I slike spørsmål vil Israel ikke finne seg i noe som ligner på storming av grensene. Er det store mengder ubevæpnede palestinere som forsøker på det vil det kunne gå riktig galt. Israel vil ikke nøle med å handle i en slik situasjon, sier Waage.

Palestinske flyktninger marsjerer mot grensen fra Libanon

Store mengder palestinere marsjerte mot grensen til Israel fra Libanon i mai, og det er ventet minst like mange på søndag.

Foto: MAHMOUD ZAYAT / Afp

De palestinske demonstrasjonene ved grensene til Israel for å markere begynnelsen av Sjudagerskrigen i 1967 kommer bare dager etter at israelere markerte at de vant krigen. Minst 40.000 mennesker deltok onsdag i Israels Jerusalem-dag til minne om erobringen av Øst-Jerusalem i 1967. En demonstrasjon og markering som var kontroversiell.

Les også: 40.000 markerte Jerusalem-dagen

Kan Netenyahu bare gjøre vondt verre med sine uttalelser?

– Alle palestinerne som bor i disse områdene er fullstendig klar over at Israel ikke nøler med å beskytte det de anser som sin egen nasjonale sikkerhet. Det er slik Israel håndterer alle konflikter av denne typen, de svarer militært. Det han sier er en advarsel til palestinerne om at de ikke skal storme grensene, men hvis de likevel velger å gjøre det kan en eventuell konflikt med ganske blodig utfall være resultatet på søndag, svarer Hilde Henriksen Waage.