Hopp til innhold

– En invasjon av Gaza kan bli mer blodig nå enn forrige gang

Midtøsten-eksperter tror både Israel og Hamas kvier seg for å starte åpen krig, men bekymrer seg for at voldsspiralen vil ta styring over fornuften.

Flyangrep mot Gaza

OPPTRAPPING AV KONFLIKTEN: En palestinsk mann gråter etter at hans 11-måneder gamle sønn ble drept i et luftangrep i Gaza, som drepte ti personer.

Foto: Majed Hamdan / Ap

Dag Henrik Tuastad

Midtøsten-forsker Dag Tuastad tror ingen av partene er tjent med en opptrapping av konflikten, men at voldsspiralen lett kan komme ut av kontroll.

Foto: UiO

Are Hovdenak

Seniorrådgiver for Landinfo, Are Hovdenak, sier dette kan bli starten på en større militær aksjon, liknende Gaza-krigen for noen år siden.

Foto: Prio
– Det er en farlig situasjon nå fordi det ser ut til at man kan bli trukket inn i en voldsspiral som egentlig ingen av partene ønsker, sier Dag Henrik Tuastad til NRK.

Han er forsker ved senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Tuastad kan Israels likvidering av Hamas´militære leder, Ahmed al-Jaabari, føre til at Hamas svarer med et rakettangrep mot den israelske hovedstaden, Tel Aviv.

– Dersom et slikt rakettangrep fører til tap på israelsk side, så risikerer man en israelsk invasjon av Gaza, forklarer forskeren.

– Israel blir nødt til å svare på angrepet, dersom det skulle lande hundre raketter hos dem, sier han.

Tuastad sier en slik eventuell invasjon kan bli mer blodig enn Israels invasjon i 2008-2009, da rundt 1300 palestinere ble drept.

– Det er fordi Hamas har et sterkere militært apparat på plass nå, og er mer forberedt på en invasjon enn de var da, forklarer Tuastad.

– Utløser som regel rakettangrep

Også seniorrådgiver for Landinfo, Are Hovdenak, sier til NRK at dette kan bli starten på en større militær aksjon, liknende Gaza-krigen for noen år siden.

– Det er dramatisk det som har skjedd i dag. Det er veldig sterke spenninger på flere fronter, sier Hovdenak.

– Etter denne type likvidasjoner, som det har vært mange av fra Israels side de siste åra, har Hamas pleid å svare militært med raketter mot Israel og deres soldater, sier Hovdenak.

Han sier opptrappingen startet lørdag da den radikale, palestinske folkefronten skadet fire israelske soldater.

Krav om hevn

Onsdagens likvidasjon av Hamas-toppen har utløst både omfattende demonstrasjoner og krav fra talspersoner i Hamas om hevn over israelerne.

– Okkupanten har åpnet helvetes porter mot seg selv, erklærte Izz el-Deen al-Qassam-brigadene. Gruppen forsikret at den vil fortsette den væpnede motstanden mot Israel.

– Israel har erklært krig mot Gaza, og de bærer ansvaret for alle konsekvenser, sa den militante gruppen Islamsk jihad.

I Egypt advarte Det muslimske brorskaps politiske grein om at landet ikke lenger vil tolerere angrep på palestinerne.

Israel på sin side har allerede varslet at de er klare for en større offensiv på Gazastripen, og utelukker ikke bruk av bakkestyrker.

Israels hær beskriver angrepene som «begynnelsen på krigen mot Gazas militante». Ifølge IDF skal Hamas ha sendt 760 raketter mot Israel i 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gaza

Røyk stiger opp fra et hus på Gaza etter det israelske luftangrepet som drepte ti personer.

Foto: HOSAM SALEM / Afp

Ingen tjent med invasjon

Begge forskerne tror Israel og Hamas egentlig ikke ønsker å trappe opp konflikten.

– I Gaza har Hamas bygd opp det som ser ut som konturene av en palestinsk stat. I tillegg har den arabiske våren ført til at de har fått allierte som makthavere i stadig flere land i Midtøsten, slik at de er i ferd med å bygge opp et muslimsk brorskap. Væpna motstandskamp kan virke hemmende på dette arbeidet, forklarer Tuastad.

Ifølge Midtøsten-eksperten kan en israelsk invasjon av Gaza føre til store protester i den arabiske verden, spesielt hvis en slik invasjon resulterer i store tap på palestinsk side.

I realiteten kan nemlig ikke de palestinske motstandsstyrkene måle seg med Israels militære styrker.

– Har mer å tjene på et stabilt Gaza

– Det kan gi en økt aktivitet mot Israel fra Egypt, Libanon, Jordan og Syria.

Tuastad sier Israel trolig også kvier seg for å angripe fordi situasjonen i Midtøsten er mye mindre oversiktlig og mindre stabil etter den arabiske våren, slik at konsekvensene er vanskeligere å forutse ved en invasjon nå enn i 2008–2009.

– Det har jo og vært snakk om i Israel at det faktisk er i Israels interesse at Hamas blir anerkjent som en myndighet i Gaza, slik at man får en økonomisk utvikling i de palestinske områdene og ro framfor kaos, sier Tuastad.

– Israel har dermed mer å tape på en militær konflikt der, så sånn sett, dersom man kommer ut av den krisa man er i nå, så kan det føre til en nyorientering i forholdet mellom Israel og Hamas, tror forskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt