Frykter Bangkok kan stå under vann innen 20 år

I verste fall må den thailandske hovedstaden flyttes, viser ny rapport.

Skyskrapere i Bangkok

TUNGT: Vekten av massive skyskrapere i Bangkok bidrar til å presse grunnen nedover. Jorden synker i dag 10 millimeter i året.

Foto: REUTERS

Det er Thailands nasjonale reformkomité (NRC) som nå roper varsko om framtiden for landets hovedstad, skriver Channel News Asia.

Geologiske undersøkelser viser at grunnen i byen synker med 10 millimeter i året. Og når byen ligger mellom en halv og to meter over havet, er det bare et spørsmål om tid før Bangkok står under vann.

Bygger for høyt

En av årsakene til at byen siger skyldes byggingen av store skyskrapere og utbygging av industrien i byen med nær seks millioner innbyggere.

– Det er rundt 700 bygninger med 20 etasjer og mer enn 4000 bygninger med 8-20 etasjer i Bangkok. I tillegg er det mange toglinjer. Dette kan føre til Bangkok og områdene rundt kan bli oversvømt i fremtiden, sier Withaya Kulsomboon i NRC til Bangkok Post.

I tillegg til bygningsmassen som presser byen ned, mener NRC at uregulert tapping av grunnvann har bidratt til problemet.

Oversvømt butikk i Thailand

FANT FISK: I tillegg til havet som nå truer, rammes også landet jevnlig av kraftige nedbørsmengder som forårsaker oversvømmelser. I dette nedlagte kjøpesenteret fant man fisk i førsteetasje.

Foto: Reuters

Dette har eskalert i år etter at landet opplever den verste tørken på flere tiår og har måttet tømme grunnvannsreservoarene for å skaffe drikkevann til befolkningen. Tappingen foregår i et så stort omfang at vannivået ikke rekker å heve seg, noe som igjen fører til at jorda presses sammen.

Global oppvarming og økende havnivåer truer også med å utsette byen for bølgenes rov.

Flere tiltak

Fortsetter utviklingen vil Bangkok stå under vann innen 20 år, advarer NRC. Kanskje allerede om 15 år. De ber myndighetene opprette en nasjonal komité som skal komme med tiltak for å redde byen.

NRC kommer i rapporten også med forslag til en rekke tiltak for å bremse siget.

De mest radikale forslagene er blant annet å flytte hovedstaden eller å bygge en gigantisk vegg gjennom Thailandgolfen.

Tørke i Thailand

GRUNNVANN: Thailand opplever den verste tørken på flere tiår. Derfor pumpes det opp vann fra jorden, som igjen fører til problemer med nedsig.

Foto: Reuters

I første omgang ber NRC om at det gjennomføres reformer for byutviklingen og at vannforsyningene utbedres.

Regjeringen har bedt komiteen om å komme med en mer detaljert rapport innen én uke.

SISTE NYTT

Siste nytt