NRK Meny
Normal

Frykter at Trump vil sparke ham etter reiser med privatfly

Helseminister Tom Price ber om unnskyldning og vil betale tilbake 400.000 kroner etter bruk av privatfly. På flere reiser har Price kombinert jobb med fritid med familien. Nå kjemper han for sin politiske framtid.

Donald Trump, Tom Price

VURDERER Å SPARKE HELSEMINISTEREN: President Donald Trump skal være svært misfornøyd med helseminister Tom Price etter at sistnevnte brukte privatfly på flere reiser. Price kjemper for å beholde jobben og sier han vil betale tilbake 52.000 dollar, om lag 400.000 kroner. Bildet med de to er tatt på det ovale kontor 24. mars i år.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

– Vi får se.

Det var svaret til president Donald Trump da en journalist på onsdag spurte om han vil sparke helseministeren.

Talspersonen i Det hvite hus sa i går at presidenten ikke er fornøyd med Tom Price. Sarah Huckabee Sanders sier at presidenten har bestemt at helsedepartementets reiser skal etterforskes.

– Vi har bedt om en full stans i bruk av privatfly i helsedepartementet, sier talspersonen.

Kjemper for å beholde jobben

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press sloss helseministeren for sin politiske karriere. Tom Price vil betale tilbake 52.000 amerikanske dollar.

Tom Price

Helseminister Tom Price er i hardt vær. Han har ved flere anledninger brukt privatfly på reiser der han har kombinert jobb og fritid med familien. Bildet er fra en pressekonferanse 8. august i år.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

Det er beløpet for selve seteplassen til helseministeren under hans reiser med privatfly. De reelle kostnadene for leie av privatfly, er langt høyere, men ikke offentlig kjent.

Ber om unnskyldning

Helseministeren legger seg helt flat og ber både presidenten og det amerikanske folk om unnskyldning, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

– Jeg tenkte meg ikke godt nok om før jeg brukte skattebetalernes penger på denne måten, sier Tom Price.

Det var Politico som først omtalte privatflybruken til Tom Price. Det er spesielt to episoder han blir kritisert for.

I august fløy han i et privat jetfly til øya St. Simon utenfor kysten av delstaten Georgia. Der eier han et eksklusivt feriested. På øya hadde han et offisielt møte med lokale leger.

Resten av oppholdet var han sammen med familien på deres private feriested.

Den andre reisen som vekker oppsikt var til Nashville, Tennessee i juni. Der eier Price en leilighet, og der studerer sønnen. Price reise dit med privatfly og igjen kombinerte han jobb med familierelatert opphold.

Kritikk fra partifeller

En rekke partifeller reagerer på helseministerens ekstravagante reiser. Kongressen har startet undersøkelser av alle reiser i departementene.

Republikanere som CNN har snakket med kommer med blant andre følgende utsagn:

– Dette er idiotisk.

– Jeg tror dette gjør presidenten fly forbannet.

Richard Painter, som var etikkrådgiver for tidligere president George W. Bush sier dette:

– Å bruke privatfly for å kombinere jobb og privatliv, er uprofesjonelt og uakseptabelt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt