NRK Meny
Normal

Frykter at Suu Kyi sultestreiker

Den burmesiske fredsprisvinneren ønsker ikke lenger å motta mat i husarrest.

Aung San Suu Kyi
Foto: AFP / AFP

Demokratiforkjempere i eksil opplyser at Nobelprisvinneren og opposisjonslederen ikke har villet motta mat siden 15. august.

Det er uklart hvor mye mat hun har igjen i huset sitt i Rangoon, der Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i nesten 13 av de siste 19 årene.

Frykter for helsen

Den 63 år gamle kvinnen får ikke selv gå ut og handle, men mottar mat hjemme. Når hun nå avviser matleveranser, fryktes det at hun har satt i gang en sultestreik, som kan være meget farlig for hennes helse.

The Lady, som hun kalles av sine beundrere i Burma, ble sist sett på TV-bilder i mars i år. Da så hun radmager og dyster ut.
I forrige uke avslo hun å møte FNs utsending, Ibrahim Gambari, som prøver å få fredsprisvinnerens demokratibevegelse til å samrabeide med militærjuntaen, som regnes som en av verdens mest brutale og undertrykkende.

Vant valget

Aung San Suu Kyis demokratibevegelse vant valget i Burma i 1990, men landets generaler ignorerte valgseieren, og satte vinneren selv i husarrest. Hun fikk Nobels fredspris i 1991, og er den eneste nålevende vinner som er blitt fysisk hindret i å komme til Norge og motta prisen.

Det har i lengre tid, i demokrati-kretser i Burma, vært bekymring for hennes helse.

LES: Kan setjast fri snart

LES: Suu Kyi fortsatt i arrest

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt