Hopp til innhold

Frykter at hundretusener av kuer har druknet

På sju dager har det falt like mye regn i Nordøst-Australia som det vanligvis gjør på halvannet år. Nå drukner kenguruer, storfe, sauer og andre dyr i vann og gjørme som dekker enorme områder.

Kuer kjemper for å unngå drukningsdøden nær Proserpine i Queensland, Australia.
Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

En av de verste husdyr-katastrofene verden har sett på mange år er nå i ferd med å spille seg ut i den australske delstaten Queensland.

Snaut to uker med enorme nedbørsmengder har ført til at myndighetene nå frykter enorme dødstall

Delstatsminister Annastacia Palaszczuk reiste fredag rundt i de rammede områdene og beskrev det hun hadde sett som «et hav av døde kyr».

– Å se kuene spredd rundt, uten å bevege seg, gjør at du føler det kvalm, sa hun.

Rundt halvparten av Australias 25 millioner storfe kommer fra delstaten Queensland og ingen vet hvor mange som har druknet i de enorme vann- og gjørmemengdene.

– Vi regner med at hundretusener av buskap er gått tapt, sier den australske statsministeren Scott Morrison.

Fem-dagers timelapse viser stigende flomvannover en toglinje i Queensland

En femdagers timelapse viser hvordan vannet stiger over en toglinje i Queensland.

Døde i regn og vind

– Kuene hadde ikke noe sted å gå. Vi har en toglinje like ved oss og hele toglinje er full av døde dyr. sier Rachael Anderson til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med sin mann driver hun kvegranchen Eddington. Hun sier at de ikke vet hva som har skjedd med av 800 av buskapen deres på 1500 kuer.

– Hvis flomvannet ikke var nok til å ta livet av dem, så ble de som klarte å ta seg til høytliggende områder utsatt for regn som blåste i 69 kilometer i timen. De klarte ikke å overleve lenge under de forholdene, sier hun.

De enorme nedbørsmengdene kom etter en flere år lang tørkeperiode der ekteparet på Eddington-ranchen måtte fore buskapen for hånd.

Mange forskjellige dyr

Michael Bulley fra Bindooran-ranchen i det indre av Queensland sier at han vannet strakte seg kilometervis i alle retninger da han fløy i helikopter over områdene der buskapen hans beiter til vanlig.

Flommen kalles en hundreårsflom og i deler av Queensland har det kommet over 20 centimeter regn hver dag i over en uke.

Bulley sier at på ranchen han driver har det regnet mer på en uke enn det vanligvis gjør på halvannet år.

– Det har ødelagt landet. Det er døde dyr overalt. Ikke bare kveg, men sauer, kenguruer, ville griser. Alle har mistet livet, sier Bulley til Reuters.

Australia med Townsville

Krokodiller i gatene

I byen Townsville har myndighetene advart mot krokodiller og slanger som svømmer i byens oversvømte gater, skriver ABCNews.

– Krokodiller foretrekker stillere vann og de kan bevege seg rundt på leting etter rolige steder der de kan vente mens de venter på at flomvannet skal trekke seg tilbake, sier Queenslands miljøminister Leeanne Enoch.

Det er kommet rapporter fra flere steder i Townsville om innbyggere som har sett både saltvanns- og ferskvannskrokodiller i gatene, skriver Townsville Bulletin.

Saltvannskrokodillene, som blant annet lever i Australia, er verdens største krokodiller og kan bli opptil sju meter lange og veie over 1200 kilo.

SISTE NYTT

Siste nytt