NRK Meny
Normal

Frykter at gravene skal bli et martyr-valfartssted

Etter terrorangrepene i Paris i forrige uke, har franske myndigheter fått en ny vanskelig sak på bordet. Hvor skal de tre terroristene begraves? Flere kommuner kvier seg for ta dem imot og ordføreren i Reims nekter.

Chérif Kouachi / Said Kouachi / Amedy Coulibaly

I løpet av de neste dagene blir det trolig bestemt hvor Chérif Kouachi, Said Kouachi og Amedy Coulibaly skal gravlegges.

Foto: AFP/

Akkurat som etter angrepene i Toulouse i 2012, der Mohammed Merah skjøt og drepte sju personer, er det nå problemer med å finne ut hvor de tre terroristene som angrep i Paris i forrige uke, skal gravlegges.

Ifølge lovverket har de tre har krav på å stedes til en siste hvile, på lik linje med andre, melder TV-kanalen BFMTV. Og hvor det skal bli, må trolig bestemmes i løpet av de neste dagene.

– Ville vært et hån mot landsbyen

I den lille byen Dammartin-en-Goële, med bare 8 000 innbyggere, er de lite interessert i å ta i mot Chérif og Saïd Kouachi. Stedet kan være aktuelt siden det var her de endte sine dager. Men advokaten til enken etter den ene broren er enig i at det er lite aktuelt:

– Det ville være å håne de som bor her, sier han til avisen Le Figaro.

Advokat Antoine Flasaquier sier enken ikke vil si hvor hun ønsker et gravsted.

Dammartin-en-Goële

Dammartin-en-Goële er en liten by, noen mil nord-øst for Paris. I forrige uke barrikaderte brødrene Kouachi seg på et trykkeri der.

Foto: JOEL SAGET / Afp

I Reims, der Saïd bodde, er ordføreren Arnaud Robinet kategorisk:

– Det kommer ikke på tale å begrave terroristen her. Jeg nekter, sier han til radiokanalen RMC.

De pårørende bestemmer

I innenriksministeriet sier de at det er pårørendes familier som til slutt bestemmer.

I 2012 ble drapsmannen Mohammed Merah til slutt begravet utenfor Toulouse, selv om familien hans hadde ønsket at han skulle begraves i foreldrenes første hjemland, Algerie.

De algeriske myndighetene nektet å ta imot ham av sikkerhetsmessige grunner, het den den gang. Dermed måtte Toulouse gi ham en plass, selv om ordføreren der forsøkte å forhindre det og kalte det «upassende».

Han fikk til slutt et enkelt og anonymt hvilested.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt