NRK Meny
Normal

Frykter Al Qaida kan lage atomvåpen

Forskerne regner med at det finnes mange hundre tonn med radioaktivt materiale på avveie, som kan brukes til å lage atomvåpen.

Atomvåpen på den røde plass

ATOMVÅPENRESTER: Atomvåpen vises frem på Den røde plass i Moskva. USA har blant annet pekt på at det er viktig å sikre rester av radioaktivt materiale fra den tidligere Sovjetunionen.

Foto: ARTYOM KOROTAYEV / AFP

– Det er ganske sjokkerende hvor mye materiale som finnes der ute. 1440 tonn med høyanriket uran, 500 tonn med utskilt plutonium, som er klart til våpenbruk, sier Sharon Squassoni, ved Senter for strategiske og internasjonale studier til AFP.

For å lage en enkel atombombe trengs kun mellom 15 og 50 kilo høyanriket uran eller 6 kilo plutonium, ifølge de bekymrede forskerne.

Søndag starter det andre atomvåpen-sikkerhetsmøtet i Seoul, der 53 land fra hele verden skal møtes for å diskutere faren for atomvåpen. Blant deltakerne er Norges statsminister, Jens Stoltenberg.

Frykter atombombe i feil hender

Barack Obama

Barack Obama er bekymret for forskernes funn som viser at det er høyst reelt at atomvåpen havner i hendene på terroristgrupper.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Den første samlingen ble satt i gang av den amerikanske presidenten Barack Obama i Washington for to år siden.

Forskerne sier de har sett økende bevis for at terroristgrupper, ikke bare Al Qaida, vurderer å bruke atomvåpen i sin kamp mot USA og Vesten.

Det er delte meninger om terrororganisasjoner som Al Qaida vil kunne klare å bygge en forenklet atombombe, og utløse denne over amerikanske byer, men likefullt stiger risikoen for atomterrorisme på grunn av den voksende bruken av kjerneteknologi.

– Vi bruker ikke tid på å tenke på konsekvensene, men at det er en reell trussel om at radioaktivt materiale kommer i feil hender, uttalte Danmarks statsminsiter Helle Thorning-Schmidt til Danmarks Radio.

Formålet med møtet i Seoul er å forebygge at råstoffene som kan brukes til å lage atomvåpen ikke havner i gale hender, og at statene skal bli enige om en resolusjon om å bekjempe atomterrorisme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Al Qaida Jemen

ARKIV: Al Qaida i Jemen. Terroristgruppa har hittil vært kjent for å bruke mer konvensjonelle våpen, men nå sier forskerne at det er mulighet for at de kan lage atomvåpen.

Foto: Scanpix/AP

– Alvorlig trussel mot USA

Bekymringen er spredt verden over.

Blant annet har Russland, Kina, Chile, Sør-Afrika, Ukraina og Canada sagt seg enige i at de vil gjøre sitt for å sikre at radioaktivt materiale ikke skal forsvinne fra militæret, laboratorier eller andre medisinske institusjoner.

USA har blant annet pekt på at det er viktig å sikre rester av radioaktivt materiale fra det tidligere Sovjetunionen og andre steder.

I tillegg bekymrer de seg for at stater som Iran eller Nord-Korea vil kunne gi slikt råstoff videre til terroristgrupper.

Det internasjonale samfunn har lenge presset på for å få iranerne til å stanse sitt atomprogram.

– Hvis vi mislykkes, så vil det ærlig talt resultere i den alvorligste nasjonale trusselen det amerikanske folk kan stå overfor, hevder Ben Rhodes, som er sikkerhetsrådgiver.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt