NRK Meny
Normal

Frykter «fjerde generasjon IS» kan oppstå i Mosul

For drøyt to år siden ønsket Ghanem al-Abed de ekstreme islamistene i IS velkommen da de inntok Mosul. Nå advarer han mot at angrepet mot millionbyen kan gi næring til en ny terrororganisasjon.

Soldater fra den irakiske hærens spesialstyrker

Soldater fra den irakiske hærens spesialstyrker poserer for en Ap-fotograf mens de avanserer mot Mosul onsdag i denne uken.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Journalisten Ghanem al-Abed frå Mosul.

Journalisten Ghanem al-Abed fra Mosul.

Foto: Privat

– Dette er noe folk i Mosul har ventet å lenge. Å bli kvitt IS, sier Ghanem al-Abed til NRK etter at den lenge varslede offensiven mot Mosul i Nord-Irak startet på mandag.

Rundt 30.000 soldater fra irakiske hæren og forskjellige militsgrupper gikk til angrep mot den største byen IS kontrollerer, støttet av fly fra den USA-ledede koalisjonen.

Journalisten al-Abed er fra Mosul, men flyktet til kurdisk-kontrollerte Erbil seks måneder før IS inntok byen i juni 2014.

Han flyktet ikke fra de ekstreme islamistene, men fra regjeringsstyrkene, fordi han hadde protestert mot regimet til daværende statsminister Nouri al-Maliki.

Den gang sa han til NRK at situasjonen var blitt bedre i byen etter at IS inntok den.

– Da IS kom viste de det gode ansiktet til å begynne med og hjalp folk. De løslot alle som var fengslet og hjalp befolkningen. Etter hvert viste deres sanne ansikt seg og de behandlet folk med ondskap, sier al-Abed til NRK på telefon fra Erbil.

Satelittbilde fra Mosul

Satellittbilde fra Mosul viser røyk som stiger opp etter luftangrep mandag. Ghanem al-Abed sier at det var kraftig bombing av millionbyen om natten tidligere denne uken.

Foto: Stratfor.com/AllSource Analysis/ / Reuters

Tror byen blir totalt ødelagt

Foreløpig har de irakiske styrkene bare inntatt IS-stillinger i landsbyer rundt Mosul og står mellom 20 og 60 kilometer utenfor selve byen.

Ghanem al-Abed tror kampene Mosul vil vare i ukevis – kanskje en måned – og frykter at de kan komme til å bli blodige.

Han er redd for at flyangrep mot en så tett befolket by som Mosul vil føre til store sivile tap og er skeptisk til den irakiske hæren som han sier aldri har ført kamper i et så tett bebodd område.

– Mosul er IS' siste store by i Irak. Jeg tror IS kommer til å kjempe i byen til den blir totalt ødelagt slik de har gjort andre steder, før de trekker seg ut og drar til Syria, sier han.

Flyktninger fra kamper utenfor Mosul

Flyktninger fra kamper utenfor Mosul venter på å bli kjørt bort fra området onsdag. Det er varslet at det kan bli opp mot en halv million flyktninger fra kampene.

Foto: ALAA AL-MARJANI / Reuters

Frykter sjia-muslimsk milits

Ghanem al-Abed er, i likhet med det store flertallet av innbyggerne i Mosul, sunni-muslim.

En soldat fra den irakiske hærens

En soldat fra den irakiske hærens eliteavdeling for kamp mot terror utenfor Mosul i går.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Mye av grunnen til at IS ble godt mottatt av innbyggere i Mosul for to år siden, var at de mente de var blitt diskriminert av det sjia-dominerte regimet til daværende president Nouri al-Maliki.

Nå frykter innbyggerne i Mosul at de sjia-muslimske militsene som kjemper sammen med de irakiske regjeringsstyrkene vil begå overgrep mot sunni-muslimene i Mosul.

Innbyggerne i Mosul skal ha fått løfter om at bare irakiske regjeringsstyrker skal gå inn i selve byen, mens militsene skal holde seg utenfor.

Blant annet har amerikanerne gitt garantier om at de vil reagere dersom det blir begått overgrep mot sivile i Mosul.

Likevel er innbyggerne redd for hva som vil skje når IS er drevet ut av byen.

– Når byen blir frigjort blir det sikkert kaos til å begynne med og det blir sikkert noen hevnangrep mot sivile, sier al-Abed.

Samtidig frykter sunni-muslimene at på sikt vil situasjonen i Mosul bli som den var før IS inntok byen

Ghanem al-Abed advarer allerede nå om hva som kan bli konsekvensene om sunni-muslimene i Mosul blir utsatt for den samme diskrimineringen som da irakiske regjeringsstyrker forrige gang kontrollerte byen.

– Hvis det blir undertrykkelse av sunnier i Mosul igjen, vil en fjerde generasjon IS komme tilbake, sier han.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt