NRK Meny
Normal

Frykter 40 døde etter gummibåtkollaps

En oppblåsbar båt med 137 flyktninger fra Nord-Afrika kollapset og sank utenfor Sicilia i helgen. Rundt 40 mennesker fryktes druknet, opplyser Redd Barna.

Fra Middelhavet, redningsaksjon.

DRAMATISK: Videoen viser flyktninger som svømmer for livet utenfor Sicilia. Et maltesisk handelsskip kaster ut tau og taustige for å berge noen av de desperate menneskene.

Over 1.750 mennesker på vei mellom Libya og Italia antas å ha mistet livet på sjøen siden begynnelsen av året. Tallet blir stadig høyere.

Dramatiske bilder som er hentet fra nyhetsbyrået AP viser desperate flyktninger som hopper fra den synkende gummibåten og prøver å klatre opp en taustige til et handelsskip.

(saken fortsetter under kartet)

Fluktruter over Middelhavet

FLUKTRUTER: Dette er noen av fluktrutene over Middelhavet. Gummibåten som kollapset i helgen var på vei fra Libya til Italia. Utenfor Sicilia gikk det fryktelig galt.

Foto: Marco Vaglieri / Grafikk NRK

Berget av et handelsskip

Det er overlevende fra den dramatiske båtturen som rapporterer om at 40 personer falt i havet og mistet livet. Gummibåten skal enten ha eksplodert eller mistet luft.

– Noen sier at veldig mange døde, mens andre sier rundt 40, sier Redd Barnas talskvinne Giovanna Di Benedetto i Catania på Sicilia.

Den dramatiske ulykken skal ha skjedd søndag. De overlevende tilhører en gruppe på om lag 240 migranter fra Ghana, Gambia, Senegal og Elfenbenskysten som var om bord i to ulike båter.

Tirsdag ankom de overlevende Catania i Sicilia etter å ha blitt berget av et maltesisk handelsskip, opplyser Redd Barna. Skipet hadde også med seg fem døde migranter.

(saken fortsetter under bildet)

EUROPE-MIGRANTS/ITALY Handout shows migrants sitting in their boat during a rescue operation by Italian navy ship Vega off the coast of Sicily

REDNINGSAKSJON: Bildet viser flyktninger som blir reddet av det italienske skipet Vega utenfor Sicilia. Det er den italienske marinen som har tatt bildet.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Folk dyttet hverandre ned

Astoy Fall Dia fra Senegal er en av dem som overlevde turen. Hun forteller til AP at hun overlevde fordi hun kan svømme og fordi hun holdt seg nær båten. Dia sier videre at hun hørte et stort smell før handelsskipet kom og reddet dem.

– Det kom et stort skip som kastet ned tau til oss. Noen tok tak i tauet mens andre dyttet ned folk for å redde seg selv. Veldig mange falt ned i vannet, sier hun.

Rundt hundre personer ble funnet i den andre gummibåten. Det er ikke meldt om noen dødsfall fra den.

Strøm av båtflyktninger

Antallet flyktninger som legger ut på den strabasiøse ferden over Middelhavet stiger stadig. Det to gummibåtene la ut fra det voldsherjede Libya, som er den viktigste basen for menneskesmuglerne.

19. april omkom rundt 750 migranter da en skrøpelig fiskebåt forliste mellom Libya og Italia. Uka etter bestemte EU seg for å tredoble støtten til operasjon Triton, som grensekontrollorganet Frontex står bak.

Humanitære organisasjoner har kritisert operasjonen for å prioritere overvåking framfor redningsarbeid. Tirsdag gjentok italienske myndigheter kravet om at Unionen må gjøre mer for å hjelpe Italia med å håndtere den store flyktningstrømmen.

– Det er ikke nok å føye til et titall båter til de italienske, sier Italias utenriksminister Paolo Gentilono.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt