Hopp til innhold

Frykter 10.000 gutter er bortført av Boko Haram

Bortførte gutter forteller om halshogginger, jihadist-TV-spill og kampleirer. – Dette er en stor fare for sammfunet vårt, sier nigeriansk menneskerettsforkjemper til NRK.

Nigeria Boko Haram

BORTFØRER BARN: Dette bildet skal angivelig vise Boko Haram-opprørere i Nigeria, med lederen Abubakar Shekau i midten. Bildet er tatt fra en video publisert på nettet oktober 2014.

Foto: Ap

– De sa til oss at det er greit å drepe og slakte, selv dine egne foreldre.

Nigerianske Samiyu forteller avisa Wall Street Journal om sitt første møte med terrorgruppa Boko Haram. Første dag i fangskap ble han vitne til at flere gutter holdt en mann nede før han ble halshugget.

– De sa «dette er det du må gjøre for å komme til himmelen», sier han.

Slått og dopet

FILES-NIGERIA-UNREST-ISLAMISTS-KIDNAPPING-CHIBOK

BORTFØRT: 276 jenter ble bortført 14. april 2014. Nylig publiserte Boko Haram en ny video som angivelig viser flere av jentene.

Foto: HO / Afp

Når mediene skriver om bortføringer i Nigeria, har det gjerne handlet om de 276 jentene som ble bortført fra en skole i Chibok en aprildag i 2014.

Samtidig som de grufulle rapportene om jentene som har blitt seksuelt misbrukt, tvunget til å konvertere og tvangsgiftet, er flere tusen andre jenter og gutter bortført.

Guttene blir i stor grad rekruttert for å slåss for Boko Haram.

Vitner Wall Street Journal har snakket med forteller om treningsleire i forlatte landsbyer eller ute i skogen. Noen av guttene blir slått og sultet, og får opiater de blir numne av.

Avisa har snakket med myndighetspersoner, forskere, soldater og Human Rights Watch, og estimerer at så mange som 10.000 gutter har blitt bortført de siste tre årene.

Viseprogramdirektør i Human Rights Watch Babatunde Olugboji sier til NRK at deres kilder kjenner til historiene om bortførte gutter, men at de ikke kan bekrefte hvor mange det dreier seg om.

– Stor fare for samfunnet

Victoria Ibezim-Ohaeri

LEDER: Victoria Ibezim Ohaeri i den nigerianske menneskerettsorganisasjonen Spaces for change.

Foto: Press photo / Spaces for change

– Det utgjør en stor fare for samfunnet når unge gutter blir tatt vekk fra skolen, fra venner og familie og blir radikalisert inn i en voldelig ekstremisme. Det må stanses, skriver Victoria Ibezim Ohaeri i en epost til NRK.

Hun er leder for organisasjonen Spaces for change, som jobber for menneskerettigheter i Nigeria.

Ohaeri sier den nigerianske grunnloven pålegger delstatene visse forpliktelser når det gjelder å beskytte barn, men at flere delstater i nordøst henger etter med implementeringen.

– Det kommer til å ta lang tid før juridiske regler om menneskerettigheter blir til skikkelige garantier for barna.

TV-spill med selvmordsbomber

Siden den væpnede konflikten mellom Boko Haram og den nigerianske hæren brøt ut i 2009, har organisasjonen terroristert lokalbefolkningen nordøst i landet.

Ifølge FN dreier det seg om rene massakrer, branner og angrep på skoler og kirker. Men der terrorangrepene tidligere ble utført av gruppa selv, fester Boko Haram nå bombebelter på barn som utfører selvmordsaksjoner.

Rekrutteringen av barn starter ofte tidlig:

10 år gamle «Abubakar» forteller WSJ om 4-åringer som ser på videoer med jihadistpropaganda og spiller et TV-spill kalt «selvmordsbomber»

– Når de spiller, smiler de og har det gøy. De forbereder seg på krig.

FILES-NIGER-NIGERIA-CHAD-ISLAMISTS-REFUGEES-REBELS

SOLDATER: Soldater fra den nigerianske hæren på grensa mellom Niger og Nigeria, der mange Boko Haram-opprørere holder til. I 2015 satte den afrikanske union (AU) inn en styrke på 7500 soldater for å bekjempe terrorgruppa. Soldatene har gjenerobret flere områder fra Boko Haram.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt