NRK Meny
Normal

Innbyggerne i Arboga frykter nytt dobbeltdrap

ARBOGA/VESTERÅS (NRK.no) Drøye fire år etter at Arboga ble rammet av et bestialsk dobbeltdrap, kjenner innbyggerne igjen frykten på kroppen.

Kristin Tørnkvist (t.v.) og Berit Bernhardsson
Foto: Martin Zondag / NRK

Martin Zondag i Arboga
Foto: NRK

Det er en kald og stille ettermiddag i byen med drøye 10.000 innbyggere i det sentrale Sverige. På det lille torget står to eldre damer i ivrig diskusjon. Temaet er opplagt i en liten by, der de fleste kjenner de fleste etter at politiet har iverksatt drapsetterforskning etter at en norsk kvinne og hennes datter ble funnet døde.

Hvordan døde den 38 år gamle kvinnen fra Sunnmøre og den ni måneder gamle datteren hennes?

– Det er det alle snakker om her nå. Det er helt fryktelig. Særlig med tanke på det som skjedde for fire år siden, sier Kristin Tørnkvist til NRK.no.

Ønsker mer info

Hun har bodd i Arboga i flere tiår, og kjente godt moren til de to barna Max og Saga, som ble drept av en tysk kvinne i 2008.

– Jeg har selv barn, så det er klart man blir redd. Jeg tenker mye på hva som har skjedd, og det er kjempeekkelt, sier Tørnkvist.

Arboga innbyggere Tørnkvist og Bernhardsson

Kristin Tørnkvist (t.v.) og Berit Bernhardsson.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Også venninnen Berit Bernhardsson kjente Emma Jangestig, moren til de to barna som ble drept i 2008. Nå ønsker innbyggerne i Arboga mer informasjon fra politiet, slik at det kan bli slutt på spekulasjonene rundt hva som har skjedd denne gangen.

– Sånn som det er nå er man jo ikke sikker på hvem det gjelder. Jeg har begynt å tenke på hvem det er jeg kjenner som har fått barn nylig, den typen ting, sier Bernhardsson.

På torget i Arboga møter NRK.no også andre innbyggere som snakker om den siste dystre saken som har rammet byen.

– Det er noe som ikke stemmer med denne saken, og jeg synes det er rart at politiet ikke vil si hvem som ringte og varslet, sier en eldre mann, som ønsker å være anonym.

  • Les også: Svenske Kripos inn i Arboga-saken
    En norsk kvinne og hennes barn ble funnet døde i Arboga i Sverige

    Politiet har åpnet full drapsetterforskning etter at en norsk kvinne og hennes spedbarn ble funnet døde i denne bygården i Arboga i Sverige.

    Foto: Meek, Tore / Scanpix

Stille på stedet

Arboga er en rolig by, og det er enda roligere utenfor leiligheten der den norske kvinnen og hennes ni måneder gamle datter ble funnet mandag ettermiddag.

Utenfor leiligheten, litt utenfor selve sentrum av Arboga, holder en stor SUV merket «polis» blokka under oppsyn. Det samme gjør et par andre, mer diskré mørke biler.

Utenfor er det tent fire små lys. Ingenting på utsiden gir noen pekepinn på hva som faktisk skjedde før politiet iverksatte drapsetterforskning.

Viktig å bidra til trygghet

Formelig er det ingen mistenkte i saken, og politiet sier de vil vente på den rettsmedisinske undersøkelsen før man kan si om det er snakk om et drap. Denne er ventet i løpet av onsdagen.

Åsa Hedin i politiet i Västmanland

Åsa Hedin i politiet i Västmanland.

Foto: Martin Zondag / NRK

– Vi etterforsker det som et drap, men foreløpig er det for tidlig å si om det er et drap, sier Åsa Hedin, kommunikasjonssjef for politiet i Västmanland til NRK.no.

Hedin sier hendelsen fra 2008 gjør saken spesiell for den lille byen.

– Det er viktig at politiet bidrar til trygghet. Dette er et samfunn som har opplevd et ganske alvorlig mord for noen år siden, og det er viktig at vi gjør det vi kan for å bidra til den tryggheten, sier Hedin.

– Har hendelsen fra 2008 påvirket etterforskningen?

– Selve etterforskningen har ikke det, der jobber vi på en fastlagt måte. Men det er klart at det påvirker følelsene til dem som bor der, sier Hedin.

Ikke offentliggjøring

Hun bekrefter at faren til det avdøde barnet, kvinnens eksmann, har snakket med politiet i Norge, men understreker at det ikke er noen mistenkte i saken.

Til tross for at de pårørende har blitt varslet, sier Hedin at det trolig ikke er aktuelt å offentliggjøre navnet på kvinnen, slik enkelte av innbyggerne i Arboga ønsker.

– Det er ikke vanlig å gjøre det i Sverige, av respekt for de pårørende. Ofte kommer man til en grense, der det kommer ut i media, men det er ikke vår jobb, sier Hedin.

Svenske Aftonbladet skrev tirsdag om en rød, norskregistrert bil, som ifølge en lokal drosjesjåfør skal ha stått utenfor kvinnens leilighet hele helgen.

Hedin sier bilen er et spor i etterforskningen, men ønsker ikke å kommentere om politiet har funnet ut hvem som eier bilen, eller om det stemmer at den stod der over helgen.

Norsk og svensk Kripos

Hedin sier til NRK.no at politiet har fått en mengde tips i saken, og at man har mye god informasjon å jobbe etter.

– Men det er for tidlig å si om dette er noe vi kommer til oppklare raskt. Mer generelt kan jeg si at vi er klar over at de første 48 timene er svært avgjørende i slike saker, og at det nå jobbes på spreng.

I dette samarbeidet får politiet i Västmanland hjelp av både norske Kripos og svenske Rikskriminalpolisen, opplyser Hedin.

– Vi etterforsker så bredt som mulig, og kommer til å banke på dører og gå gjennom kvinnens telefon for å finne informasjon, sier Hedin,

– Hvor trolig er det at det er snakk om drap, og ikke noe annet?

– Vi innleder alltid en forundersøkelse, og det er lav terskel for å sette i gang etterforskning for å se om det har skjedd noe straffbart, sier Hedin.

Onsdag er det ventet at politiet vil offentliggjøre resultatet av den rettsmedisinske undersøkelsen. Først da får innbyggerne i Arboga vite om det nok en gang er snakk om et dobbeltdrap i den lille byen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt