NRK Meny
Normal

Frykt for kjemiske våpen i Syria

Både opposisjonen i Syria og vestlige land frykter at president Bashar al-Assad skal ta i bruk kjemiske våpen. Det sier oberst Khaled Hobus til NRK.

Medlemmer i den syriske frigjøringshæren

Medlemmer i den syriske frigjøringsshæren roper slagord mot den sittende presidenten.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er ikke umulig at Assad bruker alle typer våpen, selv om det er kjemisk, sier oberst Khaled Hobus til NRK.

Er redde

Han har hoppet av fra president Bashar al-Assads hær og kjemper nå på opprørernes side og leder deres militære operasjoner i Damaskus og områdene rundt. Obersten forteller at de er redde for hva makthaverne vil gjøre nå.

– Vi har lite eller ingenting som beskytter oss mot kjemiske våpen, og sivilbefolkningen har absolutt ingenting, sier han.

Obersten sier opprørerne trenger hjelp, men forteller til NRK at de ikke har muligheten til å kommunisere med sine egne i andre deler av landet.

Nawaf Fares

– Ubekreftet informasjon tilsier at det kan ha vært brukt kjemiske våpen i byen Homs, sier Nawaf Fares.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Den avhoppede ambassadøren Nawaf Fares har i et intervju med BBC sagt at han er overbevist om at Assad vil bruke det han har på lager dersom han mener det er nødvendig.

I tillegg har avisen The Washington Post skrevet at den amerikanske etterretningstejensten skal ha antydet at kjemiske våpen var på avveie i Syria, og at de kunne bli brukt mot opprørerne.

Store lagre med kjemiske våpen

Både den syriske frigjøringshæren og den tidligere ambassadøren Fares hevder at slike våpen allerede har vært tatt i bruk, melder nyhetsbyrået AFP.

I realiteten er det lite det internasjonale samfunnet vet om våpenarsenalet til Syria. Landet har ikke ratifisert kjemivåpenkonvensjonen og er ikke medlem av Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. Organisasjonen skriver på sine hjemmesider at den er bekymret over landets våpenlagre.

Den syriske generalen Yair Naveh sa i juni at landet har det største lageret av kjemiske våpen i verden.

Syria har trolig nervegassen Sarin, i tillegg til Cyanid og sennepsgass, melder AFP. Flere eksperter mener ifølge byrået at landets våpenprogram har vært utviklet gjennom 40 år og at lagrene er temmelig store.

Ifølge en rapport fra Centre of Strategic and International Studies (CSIS) har Syria fått utstyr og hjelp av Iran i til å bygge opp produksjonen av disse våpnene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt