NRK Meny
Urix forklarer

Frykt for kaos i Kongo

NAIROBI (NRK): Ved midnatt gikk presidentperioden til Joseph Kabila i Kongo ut. Det er ingenting som tyder på at han vil gå av frivillig. Konsekvensene kan bli dramatiske.

En opposisjonell signaliserer med et rødt kort at Kabila må gå

RØDT KORT: En demonstrant fra opposisjonen i Kinshasa signaliserer med et rødt kort at Kabila må gå.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Gatene i Kongos hovedstad Kinshasa er nesten folketomme. Sikkerhetspolitiet holder et jerngrep rundt byen. Bare et hundretalls demonstranter har våget seg ut, ifølge Reuters. De holder opp røde lapper med krav om at presidenten må gå. Det er som om det er stille før stormen.

Demonstrantene risikerer livet. Senest i september ble minst 66 mennesker drept da politiet skjøt mot demonstranter i Kinshasa. Kravet den gang var det samme.

Presidenten lytter ikke til kravene. Joseph Kabila avlyste det planlagte valget i høst og trosser dermed grunnloven som sier at han kun kan sitte ved makten i to perioder.

16 år som president i Den demokratiske republikken Kongo er ikke nok for mannen som overtok makten da den forrige presidenten, hans egen far, Laurent Kabila ble skutt i 2001.

Tomme gater i Kinshasa idag

SPØKELSESBY: Her er det vanligvis yrende folkeliv, men i dag var Kinshasas gater nærmest folketomme.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Flørter med katastrofen

Afrikas nest største land med rundt 80 millioner innbyggere skjelver i skjøre grunnvoller. USAs spesialutsending Tom Perriello har kalt Kabilas utsettelse av valget for en «helt unødvendig flørt med katastrofen».

Folk i Kongo vet hva katastrofe betyr. Landet har en dyster historie med kong Leopolds skrekkregime som noe av det verste Afrika har sett. Den belgiske kongen holdt Kongo som sin egen, private koloni. Slavene skulle sørge for at kongen fikk mest mulig ut av landets utrolige naturressurser.

Da Kongo ble et selvstendig land i 1960 fantes det verken fungerende institusjoner eller skikkelig infrastruktur. Etter frigjøringen fra Belgia, har det ikke vært en eneste fredelig maktovergang.

Landet er kjent for korrupsjon, borgerkrig og «Afrikas verdenskrig». Åtte land og over 25 væpnede grupper kjempet i krigen som ble avsluttet i 2003. Da hadde rundt seks millioner mennesker mistet livet.

Fortsatt opererer rundt 70 bevæpnede grupper øst i landet. De bruker voldtekt som våpen og 1,6 millioner mennesker er tvunget på flukt i eget land.

Hvis Kongo rakner nå, så er det dårlig nytt for hele regionen.

Afrikas eneherskere

Kongos president Joseph Kabila taler til FN

Kongos president Joseph Kabila.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Afrika er vel kjent med ledere som tviholder på makten. De mest aktuelle eksemplene er Yahya Jammeh som nylig tapte valget etter 22 år med makten i Gambia. Først godtok han valgresultatet, men etter en ukes betenkningstid fant han ut at han ville fortsette likevel.

I Zimbabwe varslet Robert Mugabe i helgen at han stiller til valg i 2018. Da vil han være 94 år gammel.

Joseph Kabila slutter seg dermed til en kjent tradisjon blant Afrikas ledere, men ungdommen er utålmodig. Etter at folket i Burkina Faso klarte å kaste diktatoren Blaise Compaoré for to år siden, har afrikansk ungdom fått nytt håp og motivasjon.

Myndighetene i Kongo gjør alt de kan for å stanse opposisjonen blant de unge. De har varslet at de vil blokkere sosiale medier som Facebook og Twitter i dag, ungdommenes fremste måte å komme i kontakt med hverandre på.

På tide med forandring

En mann arresteres av militærpolitiet etter at folk forsøkte å blokkere veien i Goma

ARRESTERT: En mann arresteres av militærpolitiet etter at folk forsøkte å blokkere en vei i Goma i dag.

Foto: GRIFF TAPPER / Afp

Da NRK møtte Jean-Pierre Kalonji, en demokratiaktivist i Kinshasa, sa han det slik:

– Det er på tide med forandring og det er bare ungdommen som har styrke til å gjennomføre endringene.

En uke etter intervjuet ble Kalonji arrestert av sikkerhetspolitiet. Han er ikke alene.

Bare siden oktober er over 100 aktivister, journalister, musikere og opposisjonelle arrestert i hovedstaden Kinshasa ifølge Human Rights Watch. Organisasjonen melder også på Twitter i dag at 41 personer er arrestert i byen Goma øst i landet.

Kenneth Roth, leder for Human Rights Watch, sier han frykter utbredt vold og kaos i Kongo de nærmeste dagene, og at volden kan spre seg til hele regionen.

Laster Twitter-innhold

Kirkens rolle

Regjeringen mener det er umulig å holde valg nå på grunn av logistiske og finansielle grunner og har utsatt valget til april 2018.

Opposisjonen mener dette bare er et påskudd for å holde på makten.

Den katolske kirken står sterkt i Kongo og har tatt et initiativ til forhandlinger mellom regjeringskoalisjonen og opposisjonen. Klarer kirken å forhandle fram en felles uttalelse om nyvalg, kan dette kanskje roe gemyttene.

Men forhandlingene ble avsluttet lørdag uten resultat. De skal gjenopptas på onsdag, når biskopene er tilbake fra Roma.

Spørsmålet er om det vil være for sent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt