Hopp til innhold

- Ja, dere kan, sa fru Obama

USAs førstedame Michelle Obama oppfordrer unge jenter i Afrika om å stå på rettighetene sine. Hun fant frem det gamle slagordet fra ektemannens valgkamp i 2008 og mente «Ja, vi kan» bør runge ut over Afrika.

President Barack Obama er blitt kritisert for å nedprioritere Afrika som kontinent, tross sine familiære aner fra Kenya.

Nå har han sendt sin beste markedsfører og medietrekkplaster på tur, nemlig kona Michelle Obama og døtrene Malia og Sasha - pluss førstedamens mor Marian Robinson, som er døpt «First Granny» av amerikanske medier.

Gitt at Obama er den første svarte presidentfamilien i Det hvite hus, med røtter i Afrika, er besøket i Sør-Afrika og senere Botswana av stor symbolsk betydning.

I går ble presidentfamilien vist rundt av tidligere førstedame Graca Machel, kona til Nelson Mandela, og ble også invitert hjem til et privat møte med frigjøringslegenden selv etter at besøket på apartheidmuseet og Mandela-stiftelsen var avlagt.

Nelson Mandela (92) har siden nyttår vært ute av offentligheten på grunn av sykdom.

- Han så godt ut, virket sterk, ja han var glad, og det var godt å se, sa Michelle Obama til pressen i dag.

Med på møtet i går var døtrene, moren samt en niese og en nevø. Også flere av Mandelas barn og barnebarn var til stede.

Senere skal de få en omvisning på den beryktede fangeøya Robben Island, hvor Mandela i mange år var fengslet.

Rørt førstedame

De offisielle temaene for turen, er helse, utdanning og fyskisk aktivitet - førstedamens kjernesaker hjemme. Men i sin tale til African Women Leaders Forum i den svarte bydelen Soweto i Johannesburg, kom også spørsmålene om rase, diskriminering og demokratisk utvikling opp.

Møtet ble holdt i Regina Mundi Church som hadde en sentral rolle som møtested under apartheidkampen, og Michelle Obama takket de sørafrikanske frihetskjemperne og borgerrettighetsbevegelsen i USA.

- Uten dem hadde vi ikke vært samlet her. Og jeg hadde ikke stått her som amerikansk førstedame uten dem, sa Michelle Obama.

- Det er arven etter denne frihetsgenerasjonen. Og alle dere unge, er arven etter den lange kampen med blod, svette, offer og kjærlighet, sa en tydelig rørt førstedame.

Da hun takket, etter en åpningshymne sunget av kor og publikum til ære for henne, la hun hånden på hjertet mens øynene ble fylt med tårer.

Tok opp Aids-tabuet

I talen hun holdt, tok hun også tak i ett av Afrikas største problem, AIDS - sykdommen som truer fremtiden i flere land. En hel foreldregenerasjon kan snart være døde. Epidemien truer den sosiale, politiske og økonomiske utviklingen.

Michelle Obama og Baleka Mbete

Michelle Obama gir Baleka Mbete, som jobber for kvinners rettigheter, en stor klem mens Graca Machel ser på.

Foto: CHARLES DHARAPAK / Afp

Ett av de hardest rammede landene, er nettopp Sør-Afrika hvor både nåværende president Jacob Zuma og tidligere president Thabo Mbeki har hatt et noe uvitenskaplig syn på Aids-smitte og Aids-behandling.

- Dere kan bli generasjonen som bryter sirkelen, ikke bare ved å bekjempe sykdommen, men også stigmaet rundt den, generasjonen som viser at AIDS og HIV kan forebygges og behandles, og ikke er en kilde for skam, sa Michelle Obama til stor applaus.

Stå ikke i kroken

USAs førstedame snakket seg også varm om jenter og kvinners rettigheter.

Hun mener moderne ledere har et ansvar for å sikre at kvinner ikke lenger er annenklasses borgere, og at det er en selvfølge at alle jenter får skolegang.

- Dere kan være dem som står opp og høylytt krever at slutt på vold mot kvinner - spesielt i hjemmet - ikke defineres som en kvinnerett, men en menneskerett, sa Obama.

- Hvis noen forteller dere at dere ikke bør eller ikke kan, da vil jeg at dere skal ta igjen med én stemme - jo, vi kan, sa hun til stor jubel fra salen.

SISTE NYTT

Siste nytt