Frp tar Martine-saken i egne hender

Fem år etter at den norske studenten Martine Vik Magnussen ble drept i London, krever Fremskrittspartiet fortgang i utleveringssaken mot den antatte gjerningsmannen.

Fremskrittspartiets møte med Scotland Yard

Frp-representantene Ulf Leirstein (første t.v.), Åse Michaelsen (tredje t.h.) og Hans Frode Asmyhr (andre t.h.) fikk klare løfter fra den britiske etterforskningslederen Jessica Wadsworth ( midten): Vi skal ta Farouk Abdulhak uansett hvor mange år det vil gå.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

I dag var partiets justispolitikere i møte med Scotland Yard og den britiske etterforskningslederen.

– Vi ønsker å øke trykket mot den antatte gjerningsmannen i Jemen, sier Åse Michaelsen, som tok initiativ til dagens møte.

Hun mener norske myndigheter har vært altfor tafatte i sitt arbeid med saken.

– Jeg vil si det så sterkt at de har ikke fått til noen ting. De har vært litt for tilbakelent, med en holdning at dette tar britene seg av.

– Hva skulle norske myndigheter ha gjort?

– De kunne ha løftet saken mye høyere opp, bedt om møter, ikke gitt seg etter en eller to ganger. Man må spørre seg om man har gjort det på gal måte, sier Michaelsen.

– Må prøve alle veier

Statssekretær Torgeir Larsen sier norsk utenriksdepartement har brukt store ressurser på Martine-saken, men at det er opp til britiske myndigheter å få ham stilt til ansvar i Storbritannia.

Farouk Abdulhak, som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen, flyktet til hjemlandet få timer etter at drapet på den unge norske kvinnen ble kjent. Jemen har avvist den britiske utleveringssbegjæringen.

Det foreligger ingen utleveringsavtale mellom Jemen og Storbritannia, dermed er det dialog og påtrykk som er veien å gå.

Michaelsen håper de som parlamentarikere kan bidra til å få fortgang i ting, ved at de forfølger andre kanaler enn de offisielle.

– Dette har ikke vært prøvd før. At vi som stortingsrepresentanter tar kontakt med kolleger i Jemen og også løfter denne saken med dette møtet i London i dag. Vi kan tenke utenfor boksen og gjøre dette på en litt mindre formell måte. Nå er det nytt regime i Jemen, ting kan begynne å skje, sier hun.

– Ikke vår sak

Men det var ikke direkte oppløftende nyheter hun fikk på møtet med etterforskningsleder Jessica Wadsworth.

– Faktisk er det ikke så mange muligheter, den antatte gjerningsmannen må komme frivillig. Nå må vi se på hva som gjør det interessant for ham å komme hit til London for å få løst denne saken, sier Wadsworth til NRK.

Ingen av de andre partiene i den norske justiskomiteen så seg tjent med å være med på møtet i Scotland Yard i dag.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler sier til NRK at de rødgrønne partiene har vurdert det slik at dette er en UD-sak, og at det er gjennom dem kontakten må gå gjennom.

Åse Michaelsen, Hans Frode Asmyhr og Jessica Wadsworth

Jessica Wadsworth er glad for alle norske initiativ. Åse Michaelsen og Hans Frode Asmyhr t.v.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Høyres Anders Werp mener det ikke er naturlig å blande seg inn i en sak som er uoppklart.

– Vi skal ta ham – til slutt

Men etterforskningsleder Jessica Wadsworth setter stor pris på besøket fra de norske politikerne i dag.

Hun roser også norske myndigheter for det samarbeidet som har vært gjennom disse fem årene.

– Det har vært fem lange år, særlig for familien. Vi har jobbet hardt hele veien, og vil fortsette med det. For vi skal få Farouk Abdulhak hit. Om det tar 10 år eller 20. Han skal hit og stå til ansvar for det han har gjort.

SISTE NYTT

Siste nytt