Hopp til innhold

Frp har brutt Syria-forhandlingene

STORTINGET (NRK): Fremskrittspartiet har brutt forhandlingene på Stortinget om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria. De gjenværende partiene tror på en løsning innen onsdag.

Fremskrittspartiet har brutt forhandlingene på Stortinget om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria.

Parlamentarisk leder i Frp, Tom Harald Nesvik, forteller at smertegrensen er nådd og at Frp dermed ikke kan fortsette forhandlingene.

Bare få minutter etter at partene gjenopptok forhandlingene fredag ettermiddag, kom Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, ut på gangen igjen.

Da bekreftet han at forhandlingene hadde brutt sammen.

– Vi har kommet til den konklusjon at vi ikke lenger kan delta i forhandlingene. Det beror i at Fremskrittspartiets har vært klare i sitt landsmøtevedtak om at vi vil konsentrere oss om å hjelpe i nærområdet og ikke øke antallet kvoteflyktninger til Norge, sier Nesvik.

– Så lenge man diskuterer utover denne rammen, så har ikke jeg mandat eller ønske om å fortsette forhandlingene.

Ingen innvirkning på regjeringssamarbeidet

Hva skjer dersom det blir et stortingsflertall på tvers av dette?

– Det kalles et demokrati og i ethvert demokrati må man finne seg i at det er flertall eller mindretall. Jeg syntes det var mest ryddig fra Fremskrittspartiets side å varsle at vi har en smertegrense i henhold til vårt landsmøtevedtak, svarer Nesvik

Han benekter imidlertid at dette er brudd på samarbeidsavtalen med regjeringspartner Høyre.

– Høyre visste at vi kom til å trekke oss i dag. Dette har vært en diskusjon i Stortinget og ikke i regjeringen, sier Nesvik.

Løsning innen onsdag

Helleland og Støre

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, og Ap-leder Jonas Gahr Støre, møter pressen etter at fredagens forhandlingsmøte er ferdig.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En halvtime etter at Frp forlot forhandlingsrommet, kom de gjenværende partiene ut på gangen. De begynner nå å nærme seg en løsning.

– Vi jobber for å komme i mål innen onsdag hvor vi har gruppemøter i Stortinget. Vi har jobbet mye med detaljer, skisser og tall, så det tror jeg er overkommelig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Er det realistisk at alle som sitter igjen, blir med på den avtalen?

– Jeg mener det er realistisk ja, men det skal jo bekreftes ved at vi blir enige til slutt. Det blir ikke vanskeligere å finne en løsning uten Fremskrittspartiet, det tror jeg at jeg kan si.

Antallet flyktninger, tid, oppfølging i kommunene og hvilken innsats Norge skal gjøre i nærområdene, er alle temaer som må bli landet innen onsdag. En endelig skisse er foreløpig ikke på plass, og Støre bekrefter at de vil ta helga til hjelp.

– Vi kommer ikke til å være inaktive i helga.

– Regjeringa må forholde seg til flertallet

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, mener det ikke er en utfordring at regjeringspartner Frp blir nødt til å gjennomføre et potensielt flyktningvedtak de selv er helt uenig i.

– Regjeringa vil naturligvis følge opp hvis det blir en enighet her. At Frp valgte å gå, er en konsekvens av deres landsmøtevedtak og andre ting. Det har vi respekt for. Ulike partier har ulike smertegrenser, og Høyre velger å fortsette forhandlingene.

Er du sikker på at en samlet regjering vil støtte de bevilgningene som må til?

– Regjeringen må uansett forholde seg til vedtak i Stortinget, jeg ser ikke på det som et avgjørende spørsmål. Regjeringen følger opp flertallet i Stortinget.

Helleland tør ikke være like positiv som Gahr Støre til at de resterende sju partiene kommer til enighet.

– Jeg har ikke lyst til å gi uttrykk for noen odds på det, men konstaterer at vi fortsatt er sju partier som sitter inne i forhandlingsrommet. Det er utgangspunktet vårt.

– Særdeles viktig at Høyre er igjen

KrF-leder Knut Arild Hareide synes det var overraskende at Frp valgte å trekke seg nå.

– Ut i fra den dialogen som har vært så langt, var jeg noe overrasket. Selv om vi vet at det er en avstand mellom Frp og de andre partiene på dette feltet.

Han er mest opptatt av at Høyre fortsatt sitter igjen rundt forhandlingsbordet.

– Det er jeg veldig glad for. Det er særdeles viktig akkurat nå. Det er statsministerens parti, det er de som leder denne regjeringa og får et hovedansvar for å følge opp vedtaket som vi eventuelt blir enige om.

SISTE NYTT

Siste nytt