Hopp til innhold

Frp åpner døren for Hamas

Rystet av israelernes ødeleggelser på Gazastripen åpner Fremskrittspartiet for dialog med Hamas.

Morten Høglund i Gaza (montasje)
Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP

- Vi må åpne døren for å snakke med Hamas på sikt, sier Morten Høglund, Frps utenrikspolitiske talsmann, under sitt besøk i Gaza.

Han mener det er et dilemma å få satt igang det omfattende gjenbyggingsarbeidet uten å snakke med de lokale makthavenrne, nemlig Hamas.

Beit Lahiya, Gaza
Foto: HATEM MOUSSA / AP

Høglund var med på en FN-tur rundt i Gaza og fikk se nabolag som var totalt jevnet med jorden, der folk nå lever i små hvite telt, han fikk se et titall kyr som lå døde i nabolaget Jabalya - kuer som nok ikke var hamas-medlemmer. Han så hvordan tusenvis av sivile var rammet av Israelske angrep, og han så hvordan israelerne hadde bombet store deler av Gazas næringsliv tilbake til null.

- Jeg var rundt og så flere fabrikker som var jevnet med jorden, blant annet kjeks- og iskremfabrikker. Som representant for et næringsvennligparti er det trist å se at det som skaper arbeidsplasser og mat blir så totalt ødelagt, sier Høglund.

Må bedre kampen mot terror

Høglund representer det partiet i Norge som har gått lengst i å forsvare Israels krigføring. Partiet med formann Siv Jensen i spissen har vært klare på at også Israel må få forsvare seg.

Nå medgir derimot deres utenrikspolitiske talsmann at Israel må se på hvordan de går fram.

- Det er berettighet å utfordre Israel på hvordan de fører kampen mot terror. Det internasjonale samfunnet bør hjelpe landet til å føre denne kampen på en mer akseptabel måte som ikke tar livet av sivile. Heller det enn å bare komme med kritikk.

Israel må også gå i seg selv når det gjelder typen krigføring?

Ruiner gaza
Foto: JERRY LAMPEN / AP

- Ja, jeg tror alle må gå i seg selv. Israel er ikke ufeilbarlig, og der det er grunnlag for kritikk må den komme, og konkrete hendelser må undersøkes, svarer han.

Høglund understreker likevel at Israel har en rett til å forsvare seg, og at denne retten står fast selv om hensynet til sivile bør skjerpes.

Ikke asyl i Norge

Titusenvis av palestinere ser ingen fremtid i Gaza - de vil ut - og trygler om å få reise til andre land.

Høglund vil likevel ikke at Norge skal ta imot asylsøkere fra Gaza.

- Jeg tror ikke løsningen er at noen hundre eller tusen skal få bo i Norge, sier Høglund til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt