NRK Meny
Normal

Frosne iguaner faller fra trærne i Florida

Kulden i Florida gjør at iguaner fryser så mye at de faller ned fra trærne.

Kulden i Florida gjør at iguaner fryser så mye at de faller ned fra trærne. Folk oppfordres til å legge dem i sola slik at de våkner opp igjen. 

Iguaner i Florida får kuldesjokk. Men det er ikke sikkert de dør. Foto: Reuters.

De ser døde ut der de ligger stive og urørlige rundt omkring i Florida i USA. Men det er de ikke nødvendigvis.

De kaldblodige reptilene tåler ikke temperaturer under ti grader, og får kuldesjokk. De kan overleve noen timer, men hvis ikke kroppstemperaturen stiger snart, så stopper hjertet helt, og de dør.

– Iguaner er kaldblodige dyr, det betyr at hele fysiologien deres er avhengig av temperaturen ute. Når det blir kaldt, stopper forbrenningen helt, og det gjør også resten av iguanen. Derfor faller de fra trærne, forteller dyrlege Lauren Thielen i Florida til nyhetsbyrået AP.

En stivfrossen iguana ligger på bassengkanten i Boca Raton i Florida

En iguana med kuldesjokk ligger på bassengkanten i Boca Raton i Florida.

Foto: Frank Cerabino / AP

Også mange skilpadder er funnet helt slått ut av kulden, som er målt til under fem grader celsius sør i Florida. Og i staten Massachusetts er det funnet gjennomfrosne haier som er blitt skylt på land.

Skilpadder med kuldesjokk

KULDESJOKK: Hundrevis av skilpadder med kuldesjokk har blitt reddet ved kysten av Texas ved Padre Island National Seashore, USA.

Foto: National Park Service, USA

Mange bærer iguanene bort og legger dem i sola slik at de tiner opp og kommer i vigør igjen. Men i amerikanske medier advares det mot å ta på dem, da de kan føle seg truet og bite dersom de våkner.

En mann bærer to iguanaer med kuldesjokk i Lake Worth i Florida

En mann bærer to iguanaer som har fått kuldesjokk i Lake Worth i Florida.

Foto: SAUL MARTINEZ / Reuters

Grønne iguaner er uansett ikke spesielt velkomne i Florida. De er egentlig en fremmed art i området, som spiser seg gjennom landskapet og graver tunneler som truer infrastruktur.

Grønne iguaner kan bli over 1,5 meter lange, og avføringen deres kan være en kilde til salmonellabakterier som kan gi matforgiftning.

Rekordkulde sør i USA

Ekstrem vinterkulde har preget store deler av USA tidligere denne uken, og i sørstaten Alabama er det blitt målt minus 13 grader celsius.

Amerikanske medier beskriver snøstormen som en bombesyklon men uværet er ikke fullt så eksplosivt som ordet kan tyde på. Begrepet brukes av meteorologer om lavtrykk som utvikler seg svært raskt.

Snøværet begynte i Mexicogolfen for fem dager siden. Det rammet først Florida der skoler og forretninger ble stengt. Også etter at snøværet har passert, er det ventet svært kaldt vær, og noen steder venter meteorologene kulderekorder.

Forrige gang det snødde i Florida, var for nesten 30 år siden.

Samtidig benyttet president Donald Trump anledningen til å gjøre narr av global oppvarming på Twitter.

Nå er imidlertid kulden passert, og temperaturen vil væer over 20 grader i Miami de neste dagen.

En bil i frossent flomvann ved Long Warf i Boston

Se bilder fra snøstormen «Grayson» i USA.

Foto: Michael Dwyer / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt