NRK Meny
Normal

Frøs i hjel etter at de var reddet

Først ble flyktningene reddet fra en plastbåt i uvær og høye bølger utenfor kysten av Libya. På vei mot land frøs 29 av dem ihjel.

Flyktninger i gummibåt

Før jul i fjor reddet den italienske marinen opp flyktninger fra en gummibåt i utenfor Sicilia. Da frøs 17 av flyktningene i hjel.

Foto: MARINA MILITARE / AFP

To italienske patruljebåter plukket opp til sammen 105 båtflyktninger som drev i en oppblåsbar båt, opplyser italienske myndigheter.

Giusi Nicolini

Borgermesteren på Lampedusa, Giusi Nicolini.

Foto: Antonio Parrinello / Reuters

Det var dårlig vær i området da flyktningene ble plukket opp, med bølger opp mot åtte meter og temperaturer så vidt over null grader.

Migrantene måtte så oppholde seg på dekk av patruljebåtene mens de satt kursen mot Lampedusa, 18 timer unna. Der var de utsatt for sjøsprøyt og hadde ingen muligheter til å holde seg tørre i det kalde været.

Minst 29 døde av nedkjøling underveis, sier borgermesteren på Lampedusa, Giusi Nicolini, til Reuters. Hun legger til at antall døde kan komme til å stige.

– Et uakseptabelt steg bakover

Borgermesteren legger skylder for tragedien på at Italia i fjor høst stoppet redningsprogrammet Mare Nostrum.

Mare Nostrum ble satt i gang etter en tragedie i oktober 2013 der 360 mennesker mistet livet da en båt med flyktninger sank.

Under Mare Nostrum patruljerte den italienske marinen områdene i Middelhavet og plukket opp over 153.000 mennesker, men programmet ble nedlagt i november i fjor.

– Mare Nostrum var en kriseløsning på en humanitær krise, så å avslutte den var et stort og uakseptabelt steg bakover, sier borgermester Nicolini.

- Tilbake til å telle døende i havet

Siden Mare Nostrum ble avsluttet har det ikke vært store marineskip som kan ha et større antall flyktninger i ly under dekk på patrulje.

– De små patruljebåtene ble fullstendig oversvømmet av bølgene på veien tilbake. Hvis Mare Nostrum fortsatt var i aksjon, ville migrantene blitt gitt ly inne i et stort skip i løpet av en time, sier Nicolini.

Også legen for helsevesenet på Lampedusa, Pietro Bartolo, legger skylden for den nye tragedien på avslutningen av Mare Nostrum.

– Jeg beklager å si det, men etter Mare Nostrum gikk vi tilbake til å telle døde i havet, sier Bartolo til Corriere della Sera.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt