Frode Bergs advokater vet ikke noe om pengene

Da Frode Berg ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti, hadde han 3000 euro på seg. Møtet med advokaten ble avbrutt før Berg rakk å fortelle om detaljene rundt pengene, sier hans norske advokat.

Frode Berg

SPØRSMÅL OM PENGER: Verken Frode Bergs norske eller russiske advokat har fått vite noe mer om hvem som eide de 3000 euroene Berg hadde på seg da han ble pågrepet.

Foto: Amund Trellevik

Spørsmålet om hvem som ba Frode Berg (62) ta med penger fra Norge til Russland, og hvem som skulle motta dem er fortsatt ubesvarte.

Ifølge Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, rakk ikke den spionsiktede 62-åringen å forklare seg om detaljene rundt pengene og anklagene mot ham da han møtte sin russiske advokat, Ilja Noikov, i det beryktede høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva.

– Berg og Noikov hadde mye å snakke om og de hadde begrenset med tid. Møtet ble avbrutt mot slutten, og derfor var det begrenset hvor mye de fikk snakket om detaljene i anklagene mot ham, sier Risnes til NRK.

Tatt med brev og kontanter

Da det russiske sikkerhetspolitiet pågrep den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg på Teaterplassen i Moskva den 5. desember, hadde han 3000 euro på seg.

Disse kontantene skal Berg ha hatt med seg fra Norge, sier Risnes.

Berg skal også ha hatt to brev på seg. Om 64-åringen blir dømt for spionasje, risikerer han å bli sendt til en straffekoloni i Sibir.

Brynjulf Risnes sier til NRK at 62-åringen skal ha blitt bedt av bekjente i Norge om å ta med pengene til Russland, og at han var i Norge da han fikk forespørselen.

– Jeg vet ikke hvem de bekjente i Norge er, eller hvem som skulle motta pengene i Russland. Pengene ble tatt ut i Norge og Berg tok de med seg til Russland, sier Risnes.

Risnes har ikke snakket med Berg selv om anklagene mot ham, men har fått informasjon fra den russiske advokaten Noikov som tidligere denne uken møtte 62-åringen i fengselet.

Neste møte 12. januar

Frode Berg har sittet i det russiske høysikkerhetsfengslet siden han ble pågrepet. Han har hatt ett møte med den russiske advokaten og to besøk av UD.

Møtene med UD har ifølge advokat Risnes vært konsulær bistand hvor man ikke kan snakke om saken mot ham.

Les også: Frykter han ble lurt i en felle

Den neste gangen 62-åringen kan snakke med advokatene sine er den 12. januar. Fram til det, er det kun de russiske etterforskerne Berg kan snakke med.

Den norske advokaten kaller beskriver tilgangen på informasjon som svært begrenset.

– Dette er en sak som behandles av russisk sikkerhetspoliti, og hemmeligholdet er deretter.

Lefortovo fengsel i Moskva i Russland der Frode Berg sitter fengslet

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Lefortovo-fengselet. Dette er et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet bruker.

Foto: SERGEY PONOMAREV / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt