Hopp til innhold

Frode Berg dømt til 14 års fengsel

Den spiontiltalte nordmannen er dømt til 14 års fengsel. Dommen er i tråd med aktors påstand. Berg kommer ikke til å anke dommen, opplyser den russiske advokaten Ilja Novikov.

Frode Berg

Frode Berg under rettsmøtet tirsdag.

Foto: Maxim Zmeyev / AFP

Den russiske advokaten til spiontiltalte Frode Berg, Ilja Novikov, trodde før dommen falt at Berg ville få mellom 8 til 14 år i fengsel for spionasje. Aktor bad på sin side om 14 år i høysikkerhetsfengsel for Berg, og er i tråd med dommen som falt i dag. Det er nemlig vanlig praksis at dommen samsvarer med det aktor forlanger i spionasjesaker dersom tiltalte ikke innrømmer skyld.

Bilder fra retten da Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Bilder fra retten da Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Dommen vil bli rettskraftig først etter at den har blitt oversatt til norsk. Det antas at det vil skje i løpet av neste uke. Først da kan benådingssøknaden sendes. Berg håper han blir benådet før han må sone dommen, opplyser den russiske advokaten til NRK, som snakker på vegne av Berg.

– Frode Berg oppførte seg rolig da dommen kom. Han forstår hva som skjer. Han forventer at norske myndigheter gjør det de kan for å hjelpe han, sier Novikov.

Han kommer ikke til å anke dommen, opplyser advokaten.

Frode Berg saken i Moskva.

Den russiske advokaten til spiontiltalte Frode Berg, Ilja Novikov, sier at Berg forventer at norske myndigheter gjør det de kan for å hjelpe han. Her etter domsavsigelsen utenfor byretten i Moskva.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge Bergs norske advokat Brynjulf Risnes, var dommen omtrent som forventet.

– Dommen var omtrent som forventet, men oppfattes som streng. 10–12 år ville vært en mer naturlig dom, sier Risnes.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes om dommen.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes om dommen.

– Hva betyr dommen for saken videre?

– Den betyr ikke så veldig mye, for vi har jo ikke ansett at han skal sone dommen i Russland som en reell mulighet. Vi kommer jo til å fortsette langs de andre sporene. Som første steg er det en benådning fra den russiske presidenten som vil være den klart raskeste måten å avklare saken på.

Han har tro på at Frode Berg-saken vil være løst om kort tid.

– Jeg har liten tro på russiske myndigheter har stor interesse for at Berg skal sitte mange år i russisk fengsel. At det kommer en løsning i løpet av noe tid, er jeg nokså sikker på.

Frode Berg vil nok bli benådet, men det kan ta opp mot et år før dette skjer, sier tidligere etterretningstopp Ola Kaldager til NTB.

Berg har innrømmet at han var på kurér-oppdrag for norsk etterretning da han ble arrestert for spionasje i 2017, men har hele tiden nektet for at han visste at dette var ledd i spionasje.

Aktoratet i Frode Berg-saken mener på sin side at han blant annet var en aktiv deltager i en etterretningsoperasjon som skulle finne informasjon om de nye atomubåtene i Yasen-klassen som skal jakte på fartøy fra Nato-landene.

Han har siden han ble fengslet i desember 2017, sittet i det beryktede FSB-fengselet Lefortovo i Moskva.

Rettssaken har gått bak lukkede dører ettersom opplysningene har vært hemmeligstemplet.

Tar dommen til etterretning

Mange håper at dommen vil føre til at norske og russiske myndigheter raskt vil finne en løsning slik at 63-åringen blir benådet eller utlevert til Norge. Et tredje alternativ vil være et såkalt agent-bytte mellom Russland og Vesten.

Frode Berg

Frode Berg har sittet i russisk fengsel siden han ble arrestert for spionasje i desember 2017.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Utenriksdepartementet sier til NRK at de fortsatt jobber med å ivareta nordmannens interesser.

– Vi tar dommen til etterretning. Norske myndigheter jobber fortsatt med å ivareta Frode Bergs interesser på best mulig måte, og ønsker at han skal komme tilbake til Norge, sier Ane Haavardsdatter Lunde, konstituert underdirektør i UDs kommunikasjonsenheten.

Hvordan skal det skje?

– Vi jobber på ulike måter for å ivareta hans interesser, og jeg kan som du sikkert skjønner ikke gå inn på hvordan vi gjør det.

– Pågår det en forhandling med russiske myndigheter?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi jobber på ulike måter for å ivareta hans interesser.

Utenriksdepartemenet kommenterer hva de nå gjør for å få Frode Berg tilbake til Norge.

Utenriksdepartemenet kommenterer hva de nå gjør for å få Frode Berg tilbake til Norge.

– Er målet at Frode Berg skal returnere til Norge snarest mulig?

– Vårt ønske er at han skal komme tilbake til Norge.

– Hvorfor har dere det ønsket gitt at dette er en normal konsulærsak?

– Dette er en krevende sak. Dette er en påkjenning for Frode Berg, hans nærmeste familie og lokalbefolkningen i Finnmark. Vårt ønske er at Frode Berg skal komme tilbake til Norge, og vi jobber på ulike måter for å ivareta hans interesser på best mulig måte.

Håp om benådning

Håpet er stort for en avtale mellom de to landene i Nord-Norge, sier ordfører i Sør-Varanger (Ap), Rune Rafaelsen, som har kjent Berg i 30 år.

– Jeg er overbevist om at norske og russiske myndigheter vil komme til en avtale, sier han til NRK etter at dommen falt.

President Putin sa under et møte med Erna Solberg forrige uke at de ikke kunne snakke om benådning før en eventuell dom var avgitt, noe den altså er nå.

Svaret kom etter spørsmål fra NRKs Russland-korrespondent Jan Espen Kruse. Frode Berg takket Kruse via sin advokat tirsdag for å ha tatt saken opp under pressekonferansen.

– Det er viktig at Putin er klar over saken, uttalte Novikov til NRK.

Leder for Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen, tror mye har foregått på bakrommet allerede.

– Erna Solberg sa hun skulle gjøre det som er best for Frode Berg. Nå skal vi få vite om hun mente det hun sa, og gjort de avtalene som gjør at Frode kommer hjem. Det er de som står bak at han sitter fengslet i Russland. Så de må nå sørge for at han kommer hjem, sier Hansen til NRK.

Den spionsiktede nordmannen har nå sittet 496 dager i fengsel. Disse dagene vil bli trukket fra dommen om 14 års fengsel..

SISTE NYTT

Siste nytt