Hopp til innhold

Frittalende dronning for åpen mikrofon

– De (kineserne) var veldig frekke. Kommentaren fra dronningen ble fanget opp av kamera på en hagefest i Buckingham Palace denne uken.

Britain Queen China Queen Elizabeth II, Lucy D'Orsi

DRONNINGEN SIER SIN MENING: I en samtale med sikkerhetssjef Lucy D'Orsi som hadde ansvaret for det forrige kinesiske statsbesøket til Storbritannia sa dronningen hva hun mente om kineserne. At hun mente de var frekke var nok ikke ment for kameraene fra BBC som filmet det hele.

Foto: Ap

Dronning Elizabeth, som er kjent for å unngå å uttale seg offentlig om politikk, var svært så frittalende da hun ble introdusert for Lucy D'Orsi og hørte at hun hadde vært sikkerhetsansvarlig for den kinesiske presidenten ved forrige statsbesøk.

– Åh, det var uflaks, sier Dronningen ifølge BBC som filmet det hele.

En annen ansatt opplyser dronningen om at sikkerhetssjef D'Orsi hadde blitt dårlig behandlet av kineserne, men at hun likevel hadde klart å holde stand.

Dronningen snakket så om behandlingen av den britiske ambassadøren til Kina.

– De var veldig frekke mot ambassadøren, fortsetter så dronningen.

Sikkerhetssjefen bekrefter at «jo, det var de», og forteller om en «svært frekk og udiplomatisk» hendelse da kineserne hadde gått ut av et møte. Dronningen beskriver så situasjonen som ekstraordinær

BRITAIN-QUEEN/CHINA

I DANNEDE ORDELAG: Dronning Elizabeth og president Xi Jinping utvekslet høfligheter under statsbesøket, men i ettertid omtaler dronningen kineserne i mindre rosende ordelag

Foto: POOL / Reuters

Frittalende kongelige

Å snakke åpent på denne måten er det vanligvis andre i kongehuset som står for. På 80-tallet advarte dronningens mann, prins Philip noen britiske studenter i Kina om at de ville få skjeve øyne hvis de oppholdt seg for lenge i landet.

Dronningens sønn, prins Charles som har unngått to kinesiske statsbesøk i

Prins Charles

VIL IKKE MØTE KINESERE: Prins Charles har fått med seg feiringen av kinesisk nyttår i London, selv om han skal ha klare meninger om kinesere

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Storbritannia, beskrev i en lekket rapport kineserne som "rystende gamle voksfigurer". Hans vanskelige forhold til Kina er flere ganger omtalt av BBC.

Ingen kommentar nå

Buckingham Palace vil ikke kommentere det som omtales som dronningens private samtaler. Besøket var en stor suksess, ifølge kongehuset. Heller ikke kinesiske myndigheter har sagt noe om saken.

Saken kommer opp rett etter at statsminister David Cameron skapte overskrifter da han ville skape blest om en stor, internasjonal konferanse mot korrupsjon i London. I en samtale med dronning Elizabeth kunngjorde han at «ledere fra noen fantastisk korrupte land» skal delta – som Nigeria og Afghanistan.

Dronning med meninger

Selv om det er sjelden at dronningens politiske meninger fanges opp på kamera, er det ikke første gang hennes kommentarer om kontroversielle områder er blitt omtalt.

Under opptrappingen til Skottlands folkeavstemning om uavhengighet i 2014 nektet

Dronning Elizabeth

TYDELIGE MENINGER: I forbindelse med feiringen av Dronning Elizabeth sin 90 års dag er hun på farten ute blant både folk og media som får med seg hva hun mener.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Buckingham Palace for at dronningen ønsket å påvirke resultatet. Det kom etter rapporter om at hun var bekymret for utsiktene til skotsk uavhengighet.

Kort tid før avstemmingen ble hun overhørt da hun sa at hun håpet folk ville "tenke veldig nøye på fremtiden".

I mars i år påsto avisen The Sun at dronningen hadde sagt til tidligere utenriksminister Nick Clegg i 2011 at hun var for at Storbritannia skulle forlate EU.

Buckingham Palace sa da ikke ville kommentere "falske" krav og klaget til pressen vaktbikkje, mens Nick Clegg kalte historien for tull.

SISTE NYTT

Siste nytt