Hopp til innhold

Stor demo i Moskva: Kampen for fritt internett samler den russiske opposisjonen

MOSKVA (NRK) I den russiske hovedstaden møtte 10000 mennesker i ettermiddag opp til en demonstrasjon til støtte for meldingstjenesten Telegram, og mot forsøkene på internettsensur.

10.000 mennesker demonstrerte til støtte for meldingstjenesten Telegram, og mot forsøkene på internettsensur.

Papirfly er blitt et symbol for Telegram og kampen for det frie ord i Russland.

Dagens demonstrasjonen er en av de største markeringene fra den russiske opposisjonen på lang tid.

– Jeg har brukt Telegram i over fire år, og jeg er veldig fornøyd med denne tjenesten. Derfor er jeg kommet hit for å protestere mot det som bare kan karakteriseres som sensur.

NRK møter studenten Alisa Dobvalova på det store Zakharov-prospektet i Moskva, der hun går med en stor plakat som ironiserer over forbudet med meldingstjenesten Telegram i Russland.

Alisa var en av mange tusen som mandag ettermiddag møtte opp til den lovlige demonstrasjonen – til støtte for Telegram og som protest mot det som mange ser på som et første forsøk på å kneble internett i Russland.

Alisa Dobvalova

Alisa Dobvalova var en av dem som demonstrerte for et fritt internett i Russland

Foto: Morten Jentoft

Overrasket over den store oppslutningen

– Internett må være fritt, vi trenger ikke noe forbud, sier Jelena Zjagina, en student som ikke vil bli tatt bilde av, men som forteller at hun til daglig studerer i Moskva.

Hun sier til NRK at hun var overrasket over at så mange hadde møtt opp for å vise sin mening om forbudet mot Telegram, og at det gjør henne glad at motstanden er så sterk.

Telegramskjorte

Støttespillerne for Telegram og et fritt internett har fått laget egne skjorte til støtte for sin sak

Foto: Morten Jentoft

I løpet av noen timer spredde informasjonen om dagens markering seg over internett, og blant dem som var til stede var politikerveteranen Grigorij Javlinskij og den mest markante opposisjonspolitikeren i Russland i dag, Aleksej Navalnyj.

–Jeg kan ikke godta at meldinger som jeg sender på Telegram skal leses av myndighetene, sa Aleksej Navalnyj, til stor jubel fra de frammøtte under demonstrasjonen.

Dagens markering i Moskva kan ses på som et eksempel på at det ulmer under overflaten i Russland. Og det bare seks uker etter at Vladimir Putin med mer enn tre fjerdedeler av stemmene, ble valgt til president for en ny seksårsperiode.

Pavel Durov er stolt over å være russer

Grunnleggeren av Telegram, Pavel Durov, har lev i eksil i utlandet siden 2013. I dag skrev han i en hilsen til demonstrantene at han er stolt over å være født i et land der man klarer å arrangere en så stor markering.

Telegram er i dag verdens niende mest populære meldingstjeneste, med rundt 200 millioner brukere. Blant dem som har brukt telegram, er den russiske presidentadministrasjonen.

Som en av sine tjenester, har Telegram hatt et tilbud om å kryptere meldinger, som gjør at andre ikke får tilgang til dem.

Det er denne tjenesten det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener brukes av terrorgrupper, og som de derfor krever at Telegram gir dem tilgang til.

Telegram har nektet dette fordi de mener at dette vil bryte med prinsippet om full sikkerhet for innsyn for brukere av tjenesten.

Telegramdemo i Moskva

Rundt 10000 mennesker hadde møtt opp til støttedemonstrasjonen for Telegram og et fritt internett i Moskva i dag

Foto: Morten Jentoft

Forbudet er innført

Fredag 13. mars vant det russiske medietilsynet Roskomnadzor fram med sitt syn i en rett i Moskva om at å stenge tilgangen til Telegram fordi selskapet hadde nektet å gi tilgang til selskapets hemmelige meldingstjeneste.

I midten av april satte så russiske myndigheter i gang tiltak for å stoppe tilgangen til Telegram, noe som også i perioder har gjort det vanskelig for andre internettjenester, som Google. Telegram er likevel tilgjengelig for mange, via forskjellige VPN-løsninger og servere i utlandet.

Vanskelig å få omgjort vedtaket

Georgij Kalasjpov var en annen av de mange tusen russiske ungdommene som hadde kommet til Zakharovprospektet i dag, for å vise at de er uenige i vedtaket om å forby Telegram-

– Jeg pleier vanligvis ikke å gå på denne type demonstrasjoner, men denne saken er veldig viktig for meg fordi det handler om vår frihet til å hente informasjon, sier han til NRK,

Grigorij Kalasjnov

Grigorij Kaslasjpov tror det blir vanskelig å få omgjort vedtaket om å forby Telegram

Foto: Morten Jentoft

Georgij er likevel ikke spesielt optimistisk når det gjelder muligheten til å få gjort om vedtaket som det russiske medietilsynet Roskomnadzor har gjort.

– Jeg tror ikke det er mulig, i alle fall ikke på kort sikt sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt