NRK Meny
Normal

Mann frikjent for voldtekt fordi kroppen til jente (13) var «velutviklet»

En 27 år gammel svensk mann er frifunnet for voldtekt fordi retten mente han ikke kunne vite at jenta var mindreårig. – Kunne ikke skjedd i Norge, sier bistandsadvokat.

Laster kart, vennligst vent...

Overgrepet skjedde i Västerås, men mannen ble frikjent for voldtekt fordi 13-åringens kropp var velutviklet for alderen.

Mannen hadde invitert den 13 år gamle jenta hjem til seg etter at han fikk øye på henne mens hun hvilte på en benk i en park like ved der han bodde i den svenske byen Västerås.

Hun sa hun var sliten og tørst og at hun var på rømmen. Han inviterte henne på eplemost, og i leiligheten hadde han deretter samleie med henne, skriver den svenske avisa Aftonbladet.

Mannen ble tiltalt for voldtekt av barn, men ble frikjent av både tingrätten og hovrätten (tilsvarende lagmannsretten).

Mannen nektet først for at jenta hadde vært hjemme hos ham, men endret forklaring etter at politiet la fram bevis i form av DNA-spor på jentas undertøy.

Retten vurderte kroppen

Både tingretten og lagmannsretten slo fast at de to hadde hatt samleie, og mente at mannens forklaring ikke var troverdig. Men retten mente at mannen ikke kunne vite at jenta var under 15 år, noe som er et krav for domfellelse etter svensk rett.

I retten sa 27-åringen at han trodde jenta var mellom 15 og 17 år. Etter å ha vurdert jentas utseende og opptreden i dommeravhøret, kom hovrätten til at jentas kropp var så «velutviklet» at den kunne tas for å være kroppen til en «tenåring som har passert puberteten».

Retten mente også at jenta ordla seg på en måte som ikke reflekterte «en slik grad av naivitet at det burde være et faresignal» for en mann som ønsket seksuell omgang.

– Sjokkerende

Hege Salomon

Advokat Hege Salomon sier mannen neppe hadde blitt frikjent i Norge.

Foto: NRK

Advokat Hege Salomon som har bistått mange norske voldtektsofre, er sjokkert over den svenske dommen, og mener det strider mot folks rettsfølelse.

– Denne dommen er et stort tilbakeskritt når det gjelder barns rettsvern, sier hun til NRK.

Salomon tror ikke en norsk domstol ville kommet til en tilsvarende konklusjon fordi det i norsk rett ikke holder å skylde på at man ikke visste hvor gammel jenta var. Straffelovens paragraf 195 sier klart at villfarelse med hensyn til alder ikke utelukker straffskyld.

– Det er også en viktig forutsetning etter norsk rett at barn under 14 år ikke har samtykkekompetanse for seksuell omgang. Det er alltid den voksne som må ta ansvaret for at barnet er over den seksuelle lavalderen, sier hun.

Salomon mener at også den store aldersforskjellen ville betydd at en norsk domstol ville lagt ansvaret på mannen.

Hun synes også vurderingen av 13-åringens kropp er irrelevant da barn under 14 år har et særskilt rettsvern.

– Mange jenter i den alderen er tidlig utviklet, men de skal ikke risikere å bli offer for et seksuelt overgrep av den grunn, sier hun.

LES: Flere nyheter fra Sverige

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt